Anders Eklöv har räknat ål i skånska vattendrag i över 20 år. Foto: SVT / TT

Varannan ål i Kävlingeån dör på väg mot havet

Uppdaterad
Publicerad

Den europeiska ålen är på väg att dö ut. Framförallt är det i vattenkraftverken ålarna stryker med. I Skånes ålrikaste å, Kävlingeån, överlever bara hälften sin vandring mot havet.

Limnologen Anders Eklöv, som arbetar på uppdrag av Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har räknat och undersökt ål och annan fisk i skånska vattendrag sedan 1998.

Vid Håstadmölla i Kävlingeån finns en fiskfälla och en specialdesignad kamera som filmar ålen när den tar sig ner för ån.

– Uppskattningsvis vandrar mellan 1 000 och 2 000 ålar ut i havet från Kävlingeån varje år, säger Anders Eklöv.

”Konstgjord andning”

På 50-talet fanns det mängder av ål i Skåne. Men idag består ålbeståndet i Skåne och andra delar av landet till stora delar av utplanterad ål. Hundratusentals ålyngel, så kallad glasål, sätts ut i svenska sjöar och vattendrag varje år.

– Det är ju en form av konstgjord andning, men å andra sidan är det ju bra att man sätter ut ål för att öka på mängden vuxen ål som kan vandra ut i Saragassohavet och leka.

Kraftverken hindrar ålen

Det största hotet mot ålens överlevnad är vattenkraften. Forskning visar att i genomsnitt 70 procent av ålen dör i vattenkraftverk på olika platser i landet.

I Skånes ålrikaste å, Kävlingeån, finns tre mindre vattenkraftverk. Anders Eklöv har kunnat undersöka hur märkta ålar har klarat vandringen förbi kraftverken.

– Totalt var det femtio procent som kom ut i havet, så det blir en hel del som försvinner, säger Anders Eklöv.

Men nu ska fiskarnas vandringshinder byggas bort.

– Det finns en miljödom på att det ska byggas ordentliga fiskvägar, så om två år ska det vara fri vandring för fisken utan skador, säger Anders Eklöv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.