En kvinna som jobbar på en vårdcental i Eslöv

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vårdcentralens verksamhetschef Nina Sundvall tycker i efterhand att man borde insett att något inte stod rätt till i fallet med Eslövsflickan som fick i sig ättika. Foto: SVT

Vårdcentralen i Eslöv: Vi borde ha gjort orosanmälan om flickan i ättiksfallet

Uppdaterad
Publicerad

Flickans tillväxtkurva planade ut och familjen uteblev från flera vårdbesök. Vårdcentralen som hade hand om flickan i det uppmärksammade ättiksfallet konstaterar nu att de missade flera varningssignaler och borde ha gjort en orosanmälan.

Föräldrarna har nu dömts till åtta års fängelse för omfattande misshandel och vanvård av flickan. De själva har hela tiden nekat till brott.

I samband med att fallet skulle upp i tingsrätten, i slutet av november, uppmärksammade flickans vårdcentral att de kunde ha begått misstag. I en utredning framgår det att flickans längd- och viktutveckling avtog. Familjen uteblev från fyraårskontrollen och efter femårskontrollen följs flickan inte upp igen.

Flicka i Eslöv förgiftad av ättika

– En sak har varit att tillväxtkurvan har varit svår att bedöma. En annan sak var stress vid mottagningsbesök, säger Nina Sundvall som är verksamhetschef vid vårdcentralen i Eslöv.

Vill se gemensamt journalsystem

Vårdcentralen skriver att tillväxtkurvor kan vara svårbedömda, att vissa besök har gjorts under stress och tidsbrist samt att de saknat information om att familjen även uteblivit från besök i andra verksamheter. De skriver också att de hade tillit till att föräldrarna hörde av sig när något inte verkade stämma.

I efterhand, med all fakta på bordet, menar de att de borde ha gjort en orosanmälan kring flickan.

– I efterhand kan jag bara hålla med. Det borde vi ha insett, säger Nina Sundvall.

Har gjort en lex Maria-anmälan

Vidare anser de att det vore önskvärt med ett gemensamt journalsystem där information lättare kan delas mellan verksamheter.

Vårdcentralen har gjort en lex Maria-anmälan till Ivo, inspektionen för vård och omsorg, som även utreder socialtjänstens agerande av fallet.

För att undvika att något liknande igen har vårdcentralen bland annat jobbat med kompetenshöjning och förlängt tiden för besök på BVC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flicka i Eslöv förgiftad av ättika

Mer i ämnet