fyra personer som jobbar inom vården står framför ett cykelställ

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På måndagen utökades blockaden ytterligare för att stoppa övertid, mertid och nyanställningar. Foto: SVT

Vårdförbundet utökar sin blockad: ”Jag vill kunna gå hem i tid”

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av april 2024 trädde den första blockaden från Vårdförbundet i kraft. Men nu växer konflikten. På måndagen 20 maj utökades blockaden ytterligare för att stoppa övertid, mertid och nyanställningar.

Konflikten mellan Vårdförbundet och Sveriges kommuner och regioner (SKR) tog fart under den första blockaden som trädde i kraft den 25 april.

På måndagen drogs ännu fler kommuner, bland annat Malmö, in Vårdförbundets varslar. I 29 kommuner vill Vårdförbundet vill förbättra arbetsvillkoren för de anställda kring schemaläggning och förkorta arbetstiderna. Ytterligare 5 000 medlemmar slutar arbeta övertid eller mertid.

– Vi vill ha scheman som håller så att man kan jobba ett helt yrkesliv och vill vara kvar på arbetsplatsen, säger Anna-Kajsa Bergdahl, specialistsjuksköterska Malmö.

Utökad blockad

Den första blockaden trädde i kraft den 25 april. Med den utökade blockaden berörs ungefär 68 000 anställda inom vården. Detta påverkar bland annat elevhälsan och hemsjukvården.

– Jag kommer kunna ta mina raster och kunna gå hem i tid, säger Johan Jungman, specialistsjuksköterska Malmö.

SKR: Arbetstidsförkortning kan inte tillmötesgås

Ingen förhandling pågår för tillfället mellan parterna. Men Sveriges kommuner och regioner (SKR) menar att en arbetstidsförkortning inte kan tillmötesgås.

– Det är redan svårt att rekrytera fler anställda. Så en förkortning av arbetstiden skulle innebära en ökad belastning på medarbetarna som redan finns. Vi behöver hitta andra lösningar, säger Jeanette Hedberg, förhandlingschef SKR.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.