I en riskanalys som SKR lämnat in till medlarna bedömer man att åtgärderna kommer att få ”stor påverkan” inom bland annat äldreomsorgen.
– Troligtvis kommer det här att slå hårdast mot säbo, äldreomsorg och hemtjänst, säger Johan Kaarme, chef för SKR:s hälso- och sjukvårdsavdelning till TT.
Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro säger till SVT att den utvidgade blockaden kan komma att påverka personer i behov av vård, men att de inte bär ansvaret för det.
– Vi har ansvaret när vi har patienten framför oss, det ansvaret har vi kvar. Vi är kvar om det händer något med en äldre när jag är inne och behandlar denne i omvårdnad.
– Det är inte vårt uppdrag som legitimerade professionella att se till att det finns resurser för att bedriva den hälso- och sjukvård som behövs och för att kunna anställa de som behövs.
Dyrt att inte möta upp kraven
Tvistefrågorna rör huvudsakligen arbetsvillkor såsom schemaläggning och förkortad arbetstid och det nya varslet berör cirka 5 000 medlemmar inom bland annat elevhälsa och hemsjukvård.
Arbetsgivarna har sedan tidigare sagt att Vårdförbundets krav är för dyra men Sineva Ribeira säger att det även kommer bli dyrt att inte möta upp förbundets krav då man på sikt kommer tappa ännu fler anställda inom vården.
”Kan hålla på hur länge som helst”
Fackets övertids- och nyanställningsblockad inleddes den 25 april och innebär att cirka 63 000 medlemmar inte jobbar övertid i landets regioner samt inom ambulanssjukvården i Storstockholm.
Än finns ingen prognos för när vårdkonflikten kan var löst men enligt Sineva Ribeiro är Vårdförbundet redo att fortsätta blockaden länge.
– Jag kan säga att styrkan i medlemskåren är att den kan hålla på hur länge som helst tills de möter upp våra yrkanden.