– Bakgrunden till våra föreskrifter handlar om att förhindra smittspridning inom vården, säger Irene Nilsson-Carlsson, folkhälsoråd på Socialstyelsen.
Enligt Socialstyrelsens föreskrifter ska arbetskläder inom vården endast bäras i arbetet, eller i en färd mellan två arbetsplatser. Detta är ett hygienkrav som ingår i råden om basal hygien i vård och omsorg i Sverige.
Risk för patienterna
– Risken är att man tar med sig smitta via arbetskläderna från samhället in i sjukvården. Det blir en risk för patienterna, säger Irene Nilsson-Carlsson.
Under en halvtimme såg SVT Nyheter Skåne elva vårdanställda lämna sjukhusområdet i sina arbetskläder. De flesta handlade mat, åt på ett gatukök eller tog en promenad – för att sedan gå tillbaka till arbetsplatsen.
Ehbad Rafael är överläkare på Skånes universitetssjukhus och är en av de som byter om till privata kläder när han lämnar sjukhusområdet.
– Det är självklart en del av vårdhygienen. Den bakteriefloran som finns här på området ska inte blandas med allmänheten. Man ska byta om, om man till exempel ska äta lunch ute eller liknande, säger han.
I Skånes universitetssjukhus egna riktlinjer för basal hygien inom vård och omsorg så anges det att man ska följa Socialstyrelsens föreskrifter. Det är inte tillåtet att till exempel uträtta ärenden på rasten utanför sjukhusområdet i arbetskläder.
Klagomål från allmänheten
Under sensommaren och hösten har sjukhuset i Malmö fått in klagomål från allmänheten som uppmärksammat vårdpersonal i arbetskläder vid restauranger och i köpcentrum. Sjukhusorganisationen har sedan dess författat ett dokument som förtydligar reglerna för personalen. I dokumentet framgår tydligt att varken promenader, shopping och restaurangbesök utanför sjukhusområdet är tillåtna i arbetskläder.