I vintras bildade ett vargpar Skånes första vargrevir i modern tid. Sedan vargarna blev ett par har de levt på vilt och inte attackerat några tamdjur, enligt länsstyrelsen. Senaste bekräftade observationen av vargparet gjordes i juni.
– Vi har fått in tips under sommaren också men inget som vi kunnat bekräfta, säger David Börjesson som är vilthandläggare på länsstyrelsen.
Huruvida det fötts några valpar är oklart, enligt länsstyrelsen. Än så länge har inga synts till. Vargpar brukar föda valpar under maj månad.
”Inte osynliga”
Mats Bentmar, skånsk vargentusiast som varje år spårar, fotograferar och spelar in vargflockar i Västmanland, är å sin sida nästintill säker på att det inte blev några skånska vargvalpar i år.
Vid den här tiden på året rör valparna sig en hel del – inom den så kallade rendez-vous-platsen som kan vara ganska stor, och så kan de följa med sina föräldrar på korta promenader längs skogsvägar. Någon borde ha sett dem, menar Bentmar.
– Området är inte glest befolkat. Vargvalpar är inte osynliga.
Men någon som inte vill att vargarna ska uppmärksammas kan ju ha sett dem och valt att inte rapportera in det?
– Det är fullt möjligt. Så kan det vara. Men här är rätt mycket folk i rörelse. Jag tror att hemligheten inte går att bevara om det är så att det finns vargvalpar.
”99 procent säker”
Om inte annat borde valparna, och innan dess en dräktig hona, ha synts på de viltkameror som länsstyrelsen satt upp i området, menar Mats Bentmar. Viltkamerorna som länsstyrelsen satt upp töms och kollas av med jämna mellanrum men än så länge har där inte synts några valpar, enligt länsstyrelsen.
– Utan tvekan borde man ha sett det. Därmed inte sagt att det inte finns valpar. Men jag tror inte det. På en skala 1 till 100 är jag 99 procent säker. Det kan ha funnits valpar men de kan ha lämnat livet i ung ålder – alltså innan de lämnar lyan, säger Bentmar.
I videoklippet får du höra fler anledningar till varför Mats Bentmar inte tror att det finns några skånska vargvalpar.