Det var för två år sedan som en tik och en hane slog sig ned vid Linderödsåsen i nordöstra Skåne och bildade länets första vargrevir i modern tid.
Sedan dess har det konstaterats att paret fått valpar och fler vargar har bestämt sig för att slå sig ner i Skåne. Förutom reviret vid Linderödsåsen finns numera också ett vid Söderåsen i nordvästra Skåne, och ett i Mellanskåne som fått namnet Svalemosse.
Och det lär bli ännu fler, tror Olof Liberg som är vargforskare vid Grimsö forskningsstation, en del av Sveriges Lantbruksuniversitet.
– Nästa år har vi säkert kanske dubbelt så många revir. Just nu går det väldigt fort. I och med att det föds valpar här nere plus att det kommer ungvargar norrifrån som söker ett revir så har de lätt att hitta partners, säger han.
Tiken väntar på ”friare”
Innan ett revir bildas slår sig tiken ner i ett område där den sedan väntar in hanar som är ute och letar efter en tik.
– Det finns många tikar som kan slå sig ner i Skåne och då blir det många revir, säger Olof Liberg.
Men är det rimligt med så många revir i Skåne?
– Det beror på vem du frågar. Det finns inget objektivt svar på den frågan.
Ökat antal vargmöten
När det gäller valparna som väntas födas nu i maj i de skånska reviren så är det inget särskilt skåningarna bör tänka på i naturen, enligt Olof Liberg. I höst när valparna börjar röra sig mer i reviren kan vi dock förvänta oss ett ökat antal vargmöten.
Hör Lasse Persson på Jägareförbundet Skåne vad du kan göra om du möter en varg: