Två personer i gula reflexkläder står vid en avloppsbrunn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Driftteknikerna Mikael och Hattim upphör inte att förvånas över alla märkliga fynd i Malmös avloppssystem. Hör dem lista ”fulspolandets” topp tre i klippet. Foto: SVT

Våtservetter, plast och verktyg spolas ned i toaletterna i Malmö

Publicerad

Trots år av vädjanden och kampanjer fortsätter många att använda toaletten som papperskorg: Våtservetter, engångsprylar i plast, leksaker... ja, till och med verktyg spolas ner.

– Jag har i vart fall inte märkt någon skillnad under de år jag jobbat här, säger drifttekniker Mikael Hanke på avfallsbolaget VA Syd i Malmö.

Vi har stämt träff vid pumpstation VDA i Västra Hamnen, en av många runtom i stan där lämningarna fastnar efter Malmöbornas ”fulspolningar” hemma på toa.

Mikael Hanke pekar ner i den underjordiska strömmen, där ytan täcks nästan helt av ett tjockt och... låt oss säga ”obeskrivligt” täcke.

– En ansamling av i princip allt som inte hör hemma i ett avloppssystem – trasor, våtservetter, tvättlappar, tops, tandtrådsbyglar, börjar han uppräkningen.

Stjäl tid och resurser

Enligt Mikael vållar fulspolningen mycket merarbete för VA Syds personal.

– Vi får köra runt med sugbil för att få upp allt som inte ska vara i vattnet. Varje pumpstation rensas minst en gång i veckan. Det tar tid, pengar och resurser som vi kunde ha använt bättre, säger han.

Mikaels kollega Hattim Ramish förevisar en jätteklump av avfall, utkastad i snön utanför pumpstationen i Oxie. Klumpen fastnade i – och förstörde – en av pumparna nyligen.

Leksaker och städmoppar

– Massor med plast. Engångshandskar, våtservetter, en doftförbättrare som hängt i nåns toa, några tops, säger Hattim och dissekerar vant den oformliga klumpen.

Han har för egen del slutat förvånas över allt underligt som kan dyka upp i avloppssystemet.

– Jag har hittat mycket leksaker. Och handdukar. Och städmoppar som folk lyckats spola ner, berättar Hattim Ramish.

Se videon om Malmöbornas vanligaste – och underligaste – fulspolningar på toa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.