Ringsjöverket i Stehag är nära sin maxkapacitet Foto: SVT

Vattenverk i Skåne nära maxkapacitet

Uppdaterad
Publicerad

Den långvariga värmen gör att vi använder mer vatten och de skånska vattenverken jobbar för högtryck. Samtidigt är att årets vattenkvalité sämre än vanligt.

Vi låter det rinna till det blir kallt, vattnar så det blir grönt. En tre minuters dusch gör av med 36 liter vatten. Och varje skåning gör av med 140 liter vatten per dygn.

– Det har varit väldigt hör vattenförbrukning på helgen. Vi ligger och producerar på väldigt hög nivå för närvarande. Ganska nära vår maxkapacitet, säger Per Johansson, produktionschef på Ringsjöverket.

Fortsatt hög förbrukning i Båstad

I fredags skickade NSVA ut ett meddelande till sina kunder i nordvästra Skåne om att spara på vattnet. Förbrukningen har sedan dess gått ned i alla kommuner förutom Båstad.

– Trots att förbrukningen gick ned i de flesta av våra kommuner under helgen ligger vi fortfarande högt, men klarar produktionen. Vår uppmaning till alla – från företag och offentliga verksamheter till privatpersoner och föreningar- är fortfarande att spara vatten, säger AnnaKarin Johansson, chef för avdelning Kundnära tjänster på NSVA i ett pressmeddelande.

Mer skit i vattnet

Ringsjöverkets höga produktion just nu beror inte bara på värmen. I år är vattenkvalitén sämre så reningsanläggningen får jobba hårdare.

Per Johansson, produktionschef på Ringsjöverket i Stehag, uppmanar skåningar att spara på vattnet. Foto: SVT

– Det regnade väldigt mycket i höstas och detta har fört med sig mer organiskt material ner i vår sjö Bolmen och det är det man märker när vattnet blir brunare när man badar. Detta organiska material ska vi separera ut i vår reningsprocess och mera skräp in så är det mer vi ska ta bort. Då får vi jobba hårdare med anläggningen. Samtidigt som folk vill ha mer vatten, säger Per Johansson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.