Malin fick inte banklån när avgiften på hennes köpta lägenhet chockhöjdes, hudcancerfallen ökar kraftigt och Malmös skolor nobbar majblomman trots att behoven bland barnfamiljerna ökar. Här har du några av våra nyheter i veckan. Foto: SVT/Mats Bjellerup/1177 Vårdguiden

Veckans nyheter i Skåne

Publicerad

Om du missade de lokala nyheterna i Skåne i veckan får du en ny chans här: Banken drog tillbaka Malins lånelöfte när avgiften chockhöjdes, läkaren Bertil Persson vill förbjuda solarier när hudcancerfallen ökar och skolorna nobbar Majblomman trots att allt fler söker bidrag.

För ett och ett halvt år sedan köpte Malin Svensson sin drömlägenhet i Malmö. När det skulle bli dags att flytta in får hon inte längre lån av banken efter en avgiftshöjning på drygt 35 procent.

Nu kräver byggbolaget Serneke att hon själv säljer lägenheten hon inte har råd med.

Avgiften chockhöjdes – nu har Malin inte råd att flytta in

I det här huset i Malmö skulle Malin Svensson flytta in men nu får hon inte lån från banken efter byggbolaget Serneke höjt att avgiften höjts med 35 procent.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I det här huset skulle Malin Svensson flytta in men nu får hon inte lån från banken efter att avgiften höjts med 35 procent. Foto: Otto Johansson/SVT

En flicka i 13-årsåldern skadades med ett vasst föremål efter att ha blivit rånad ombord på en stadsbuss i Fosie i Malmö. Skadorna är inte livshotande, uppger polisen. Två gärningspersoner ska ha krävt mobiltelefoner från tre flickor i yngre tonåren.

Polisen ska studera filmen från kameran på bussen, som också finkammas efter fingeravtryck.

Flicka skadad vid rån på buss

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Fritz Frederik Schibli

Allt fler barnfamiljer söker bidrag från den ideella organisationen Majblomman. Förra året delades 460 000 kronor ut bara i Malmö. Av de 300 ansökningarna som Majblomman fick från Malmöfamiljer handlade hälften om att få hjälp till skor och kläder. Nu ökar antalet ansökningar.

Samtidigt får organisationen allt svårare att nå ut till barnen som säljer blommorna. I Malmö säger 90 procent av skolorna nej till att medverka.

Få Malmöelever säljer majblommor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Afsana, Bissan, Retaj och Sindra packar ihop väskorna för årets försäljning. Foto: Ivan Loftrup-Ericson/SVT

Antalet insjuknade i malignt melanom har tredubblats på 2000-talet i södra Sverige, enligt en ny rapport från Regionalt cancercentrum syd. Om inte fler åtgärder sätts in beräknas antalet fall fördubblas ytterligare.

Bertil Persson, överläkare vid hudkliniken på Skånes universitetssjukhus i Lund, är orolig. Han vill se bland annat förskolor med mer skuggig utemiljö och ett förbud mot kommersiella solarier.

Hudcancerfallen ökar kraftigt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar överläkare Bertil Persson om ökningen av antalet hudcancerfall. Foto: Mats Bjellerup/1177 Vårdguiden och SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.