En hjort springer över väg 108 vid Svedala vid en djurpassage. Bild på Johan Rydlöv från Trafikverket.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Johan Rydlöv från Trafikverket att djurpassagen vid Svedala har förhindrat flera viltolyckor. Foto: Trafikverket och Firas Razak Tuma/SVT

Viltolyckorna har minskat med hjälp av viltpassage i Svedala

Publicerad

Under fem år har antalet viltolyckor minskat med 70-80 procent på väg 108 vid Svedala. Med hjälp av ett viltpassage varnas bilförarna när ett djur befinner sig i närheten.

År 2019 införde Trafikverket ett djurpassage på väg 108 vid Svedala. Syftet var att göra vägarna säkrare för både människor och djur. Det har visat sig ha en positiv effekt, med ungefär 70-80 procent minskning på antalet viltolyckor de senaste fem åren.

Riskväg med mycket viltolyckor

Att väg 108 vid Svedala fick viltpassage var på grund av det höga antalet viltolyckor.

– Denna väg var väldigt problematisk innan med väldigt mycket påkörningar på just hjort och rådjur, säger Johan Rydlöv, sakkunnig på Trafikverket.

Trafikverket vill bygga fler viltpassage

I fjol var det ungefär 65 000 viltolyckor runt om i Sverige. Med hjälp av det här systemet kommer Trafikverket se till att det byggs fler viltpassage för att öka säkerheten på vägarna.

– Vi tar fram viltolyckskartor och där finns flera andra vägar som är problematiska, säger Johan Rydlöv.

Vad är en viltpassage?

Med hjälp av detektionssystem och kameror kan man se om det är djur i närheten. Därmed finns det varningsskyltar som lyser upp för bilisterna när eventuellt vilt djur kommer passera vägen.

Vegetation som ligger vid stängelns öppning gör att djuren inte kommer röra sig omkring vägkanten till passagen, och därmed kommer djuren gå över vägen när de befinner sig i området.

Källa: Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.