Vindkraft till havs litet hot för flyttande fåglar

Uppdaterad
Publicerad

Ny forskning visar att vindkraftverk till havs inte utgör ett så stort hot för flyttande fåglar som man tidigare trott. Fåglar kan samsas med vindkraften om den byggs på rätt ställen säger ledande fågelforskare. Slutsatserna kan påverka de stora planerna på nya vindkraftsparker i svenska vatten.

Nu planeras för en stor utbyggnad av vindkraft till havs i Sverige som ett sätt att lösa elkrisen och klara framtidens elektrifiering. Men många oroas av att planerna kan drabba både flyttfåglar och sjöfåglar. Och riskerna för fåglar framhålls ofta av motståndare till vindkraft. Men nya rön och kunskaper visar att flera av problemen går att lösa.

– Vindkraft till havs kan absolut samsas med fåglar och annan biologisk mångfald. Så att man tänker till i förväg och bygger på rätt platser, säger Martin Green vid Lunds universitet, som är en av landets ledande fågelforskare.

Vindkraftsparker till havs kan innebära tre olika problem för fåglar men det finns också lösningar, se vilka i klippet ovan.

Storsatsning på vindkraft till havs

Medan våra grannländer satsar stort på vindkraft i Nordsjön och Östersjön har det inte byggts något på tio år i Sverige. Men planerna är stora: Nu utreder nio myndigheter hur vindkraft till havs ska kunna ytterligare 90 TWh utöver de 20-30 TWh som redan pekats ut.

Det skulle alltså ge minst 120 Twh om året. Det kan jämföras med hela Sveriges elproduktion i dag på cirka 166 TWh.

Var i Sveriges ekonomiska zon kan 120 TWh vindkraft placeras? Det utreds nu av nio myndigheter. Foto: SVT

Inte på bekostnad av fågel- och djurliv

Nya vindkraftparker ska inte bara samsas med fåglar utan även med sjöfart, försvaret och fisket, bland annat. Men fåglarna behöver alltså inte vara ett hinder om man bygger på rätt ställen och stoppar driften ibland, enligt Martin Green.

– Det finns plats för att bygga mycket, mycket mera vindkraft till havs. Det finns ju nästan inget i svenska vatten över huvud taget. Vi måste göra något åt klimatkrisen, men utan att samtidigt förvärra krisen för biologisk mångfald, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.