– Vi hoppas på ett snabbt beslut för Skåne havsvindpark, som både har ett laga kraft-vunnet Natura 2000-tillstånd och där länsstyrelsen rekommenderat regeringen att bevilja tillstånd, säger Sebastian Hald Buhl, Sverigechef på Ørsted, som ansökt om att bygga Skåne havsvindpark.
Men ett klartecken från regeringen kan inte dröja för länge, enligt ledningen på Ørsted. Flera andra länder i Europa satsar stort på vindkraft till havs och kan lägga beslag på resurser för att bygga parkerna.
Ingen kommunal vetorätt
Skåne havsvindpark är tänkt att ligga 22 kilometer söder om Ystad och Trelleborg i svensk ekonomisk zon, vilket innebär att kommuner inte har vetorätt. Parken ska producera 7 TWh per år, mer än en reaktor i Barsebäck.
Ørsted, som ligger bakom Skåne havsvindpark och där danska staten är majoritetsägare, ser också positivt på regeringens besked om vindkraftparkerna utanför Halland.
– Nu hoppas vi att regeringen även skyndsamt godkänner Skåne Havsvindpark som redan 2029 kan leverera el till Skåne där det finns ett akut behov av mer elproduktion, säger Sebastian Hald Buhl.
Försvaret säger nej
Försvarsmakten har i remissvar sagt nej till samtliga havsvindparker. Säkerhetsläget i Östersjöområdet kan vara en bidragande faktor till att besked om havsvindparken dröjer. Men Ørsted anser att det inte borde vara ett problem. Företaget har tidigare samarbetat med försvaret i länder som Polen, Tyskland och Taiwan.
SVT Nyheter Skåne har ställt frågan till energiminister Ebba Busch (KD) om försvarets inställning samt säkerhetsläget påverkat regeringen. Ministerns pressekreterare uppger att man inte kommenterar ett ärende under beredning.
I klippet ovan kan du bland annat höra hur en havsvindpark kan höja försvarsförmågan för ett land, enligt Ørsted.