Regeringen lade nyligen ett förslag som går ut på att polisförhör med både misstänkta, brottsoffer och vittnen ska kunna användas som bevis i rättssalen. Regeringen menar att det finns flera fördelar med det.
Vittnen har bättre minne i början och därför kan de inledande förhören ha ett större värde än det vittnesmål som ges långt senare i en rättegång. Traumatiserade personer behöver inte upprepa sin historia. Man kan spara tid och pengar om mindre vittnesförhör kan avklaras redan under polisutredningen.
Och påtryckningarna kan minska, anser regeringen.
– Det här kanske blir ännu viktigare i en miljö som präglas av organiserad kriminalitet, som ibland inte drar sig för att hota både bevispersoner, målsäganden och vittnen, sa justitieminister Morgan Johansson (S) vid regeringens pressträff i december.
Inget ovanligt
Att vittnen och målsäganden ger en helt annan berättelse i rättssalen jämfört med under polisförhör är inget ovanligt. Det hände nyligen när två fall av mordförsök var uppe i Malmö tingsrätt.
Då sade den 25-årige mannen, som blev beskjuten med sex skott i Ronneby förra året, att han glömt allting. Däremot hade han under polisutredningen berättat om den konflikt som fanns med det misstänkta Malmögänget.
Chefåklagare Pär Andersson har själv upplevt liknande situationer många gånger.
– Det är många gånger ganska vanligt i grövre brottmål, där man kanske har utsatts för påtryckningar under resans gång, eller man har till exempel gjort upp på ett annat sätt utanför vårt system. Då vill man inte medverka längre.
Han tycker att förslaget är värt att pröva.
– Om det ska få en effekt i domstolen så kräver det att det material som polisen samlat in i de initiala förhören är så bra att det går att använda. Tyvärr är det så att det är väldigt skiftande kvalitet på de uppgifter som kommer från polisen, säger Pär Andersson.
Advokater kritiska
Kritiken har varit hård från försvarsadvokater. Man menar att de misstänkta måste ha möjlighet att ställa frågor till den som anklagar en för brott och att rättssäkerheten hotas.
– Normalt i en utredning är det polisen som sitter på ett kraftigt informationsövertag. Allt material som är känt av åklagare och polis måste tillställas försvaret för att vi ska kunna ställa relevanta och vettiga frågor. Annars kommer det att vara högst rättsosäkert, säger försvarsadvokat Lars Kruse.
Hotar det inte rättssäkerheten?
– Det hotar rättssäkerheten lika mycket om de inte vittnar på något sätt alls i domstol, säger Pär Andersson.