Den numera upprustade huvudbyggnaden består av 6000 kvm yta för meditation, qigong och meditation. Foto: Johan Dernelius

Se Yangtorps uppgång och fall – och hur templet reser sig igen

Uppdaterad
Publicerad

Kändisar, mångmiljontvister, takplundring, ekonomisk brottslighet och universitetet i Peking.

Den 20-åriga historien om det buddistiska qigongtemplet Yangtorp innehåller ingredienser utöver det vanliga. SVT var med från början.

Nästan som en hägring tornar det upp sig när man närmar sig från den lilla byn Jönstorp mitt på den skånska landsbygden utanför Hörby.

I 20 år har detta osannolika tempel växt fram ur bokskogen, hela tiden under ledning och överseende av qigongmästaren Marcus Bongart.

– Qigong handlar om att skapa en symbios mellan naturen och människan, säger Marcus Bongart.

Qigongmästaren Marcus Bongart framför den jättelika byggnaden mitt i Skåne. Foto: Johan Dernelius

Verksamheten påminner om ett spa, starkt kryddat med kinesisk kultur och läkekonst, som akupunktur utförd i en särskild behandlingssal med uppåt tio bäddar.

– Jag är läkare i kinesisk medicin och har sysslat med detta i 45 år, förklarar Marcus Bongart.

Strid med ABBA-medlem

Under Yangtorps första tio år engagerade sig före detta ABBA medlemmen Anni-Frid Lyngstad, numera Reuss, med make i projektet och sköt till mångmiljonbelopp. De hävdade att pengarna var ett lån och krävde tillbaka 40 miljoner kronor.

Marcus Bongart hävdade att pengarna var en donation och vann i rätten.

– Det är tyvärr så att båda sidor förlorade på detta.

Yangtorp gick i konkurs

Konflikten ledde till konkurs och hösten 2011 stängdes Yangtorp. 2013 sålde konkursförvaltaren verksamheten till en stiftelse med Markus Bongart som ledamot i styrelsen.

Men pengarna tröt och hösten 2014 var anläggningen så förfallen att den nästan var rivningsfärdig.

Det är lätt att tro att man förflyttats hundratals mil österut, men vi befinner oss en bit utanför Hörby. Foto: Johan Dernelius

– Hade det inte blivit återbyggt under ytterligare ett år så hade det inte varit mycket annat att göra än att riva ner det, säger Marcus Bongart.

Till råga på allt dömdes han villkorligt och till samhällstjänst för bland annat bokföringsbrott 2014.

– Det finns stunder då man är trött och då kommer de här svarta tankarna, säger Marcus Bongart.

Framtiden har ljusnat

Men nu har lite pengar kommit in från enskilda och särskilt en aktör står för nära hälften av bidragen. Men vem det är hålls hemligt.

Pengarna har gjort att Marcus Bongart räknar med att kunna avsluta bygget genom att resa en 24 ton tung buddhastaty som legat på rygg i tre år på innergården.

– Jag hoppas att vi i år kan resa buddhan, det blir det sista vi gör här, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hörby

Mer i ämnet