Ystad fängelse har som ett av åtta fängelser i Sverige valts ut för att från och med nästa år kunna ta emot barn och ungdomar dömda för brott. Med säkerhetsklass 2 är Ystad, som endast tar emot kvinnor, en del av regeringens strategi att flytta unga dömda från SiS-hem till fängelser.
– Lokalmässigt kommer vi att behöva bygga om och anpassa för den här verksamheten. Vi har ganska mycket att ta hänsyn till, men vi kommer att vara färdiga när det är dags, säger Anders Jansson, kriminalvårdschef i Ystad, i en intervju med SVT.
”Bra på vårt uppdrag”
Av de åtta anstalterna där ungdomarna ska kunna sitta har Kumlaanstalten den högsta säkerhetsklassen. De övriga har antingen säkerhetsklass två eller tre och är belägna på olika platser i södra Sverige.
När programmet startar nästa år ska det finnas 100 platser tillgängliga för ungdomar, vilket gradvis kommer att öka till 250 platser.
Syftet med förändringen är att skapa en miljö där unga, förutom att avtjäna sina straff, även ska få tillgång till utbildning och behandling.
– Vi är bra på vårt uppdrag att arbeta för ett liv efter fängelsevistelsen, som är bättre än när man kom in. Det ska vi fortsätta att jobba med vad det gäller våra vuxna, men även när vi får nya målgrupper, säger Anders Jansson.
Hör honom i videon ovan.