Familjen al-Jabouri nya bostad är en campingstuga på 30 kvadratmeter. Foto: Johan Dernelius

Ystad ger alla nyanlända en nystart – trots bostadsbristen

Uppdaterad
Publicerad

Bland alla skånska kommuner som har svårt att följa den nya bosättningslagen är Ystad ett undantag. Samtliga flyktingar som anvisats till kommunen i år har redan fått ett egna boende för att kunna börja om sitt liv.

I en halv campingsstuga bor familjen Al-Jabouri som flytt från Bagdad i Irak. Deras nya bostad är på knappt 30 kvadratmeter. Våningssängar står i hallen och en liten skinnsoffa i ett kombinerat kök och vardagsrum.

Dottern Loujain delar rum med sina föräldrar. Foto: SVT

Dottern Loujain har en liten hörna för ett sminkbord där hon kan spegla sig med prinsesskrona. Hon drömmer om att bli läkare.

– Bostaden hade varit fin om vi hade varit turister, säger mamman Hiba Al-Jabouri.

– Vi hoppas hitta en bekvämare bostad så att vår dotter och vi kan få varsitt rum. Och att vi kan lära oss språket för att kunna söka jobb och arbeta, säger pappan Saif Al-Jabouri.

Låg boendestandard

Ystad hade redan i september klarat att hitta boende åt de 84 nyanlända med uppehållstillstånd som kommunen anvisats att ta emot i år. Ofta är det enkla boenden, långt under normal standard.

Kent Mårtensson (S) kommunalråd i Ystad. Foto: Johan Dernelius

– Det handlar ju mer om att människor måste komma igång med livet. Det var det vi fokuserade mycket mer på, säger Kent Mårtensson (S), kommunalråd i Ystad.

TV: Se hela inslaget här

Till en början kunde allmännyttiga Ystadsbostäder släppa till en del lägenheter. Men inte längre. Istället blir det enklare bostäder. Företag och organisationer som tidigare hyrt ut asylboenden skriver nu hyreskontrakt med nyanlända.

Språket i fokus

Det har hänt att nyanlända blir besvikna och arga när de inser att de ska bo i en liten campingstuga i skogen.

– Man kommer hit med en förväntan på Sverige som dagens Sverige inte kan leverera, säger integrationsstrategen Peter Eriksson, som jobbar mycket med att få de nyanlända att förstå att det hänger på dem själva.

Kommunens tjänstemän känner många av de nyanlända sedan de tidigare. Fokus är är svenska språket och kontaktnät.

– För en kommun som inte jobbat med asylsökande blir det här något nytt. För oss är det en fortsättning. Det är en avgörande skillnad, säger Peter Eriksson.

Integrationsstrategen Peter Eriksson och paret al-Jabouri. Foto: Johan Dernelius

– Än så länge har man överträffat min förväntan att skaffa sig fordon och att skaffa sig egna bostäder. Det kanske också överträffar min förväntan om att skaffa ett jobb.

Vill stanna i Ystad

Kommunerna i sydöstra Skåne samarbetar. Flyktingar studerar, hittar jobb eller ny bostad i grannkommunerna.

– De personer som kom hit som asylsökande i sydöstra Skåne och nu fortsätter sin resa här, kommer ganska bra in i samhället. De behåller sina relationer och känner en tillhörighet till sydöstra Skåne, säger Peter Eriksson.

Familjen al-Jabouri har inga planerar på att flytta från kommunen.

– Ystad är otroligt vackert. Det är lugnt och skönt här. Vi vill gärna stanna här, säger Hiba Al-Jabouri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.