Zlatan Ibrahimovic har inte sett den färdiga bronsskulpturen av sig själv. Foto: SVT

Zlatan har inte sett sin egen staty

Uppdaterad
Publicerad

Efter fyra år ska statyn över Zlatan Ibrahimovic avtäckas på Stadiontorget i Malmö. Men stjärnan har själv inte sett den färdiga bronsskulpturen.

– Han blir nog paff själv, ska du se. Hoppas han blir glad, säger skulptören Peter Linde.

”En människa i sin högsta vision av sitt varande tar ett mäktigt steg över jordens rundning, går över gränsen och ut i det okända”

Det är Peter Lindes motiv bakom statyn av Zlatan Ibrahimovic, fotbollsspelaren som tog steget från Rosengård i Malmö och blev en av världens största fotbollsspelare.

Peter Linde framför gipsförlagan till den staty av fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic som avtäcks på Stadiontorget i Malmö. Foto: Arkivbild.

Tre gånger har Zlatan Ibrahimovic befunnit sig i Peter Lindes ateljé i Saltsjöbaden för att stå modell för statyn. Lindes ursprungsidé om att avbilda cykelsparken i matchen mot England på Friends arena 2012 dissades, och ansiktsuttrycket var till en början för argt och farligt. Annars har Ibrahimovic varit helt med på noterna.

– Han har varit väldigt positiv. Han är lätt och trevlig att ha med och göra, säger Linde.

Klar i två år

Ibrahimovic kommer att vara på plats när statyn avtäcks i Malmö på tisdag. Statyn har stått klar i drygt två års tid. Trots det har inte LA Galaxy-anfallaren sett den färdiga versionen.

– Han har bara sett den i gips, inte i brons. Den har ju legat på ett lager i ett år och sen hemma hos mig i ett år, säger Linde.

Att inte han har sett den än måste väl kännas roligt?

– Han blir ju nog paff själv, ska du se. Det ska bli kul. Hoppas han blir glad.

Under senhösten 2015 fick Peter Linde frågan av Svenska fotbollförbundet om han kunde avbilda Ibrahimovic. Den ursprungliga tanken var att ha statyn utanför Friends arena i Solna och klar under 2017.

Men i fjol kom beskedet att statyn var för tung för den tänkta platsen och Malmö kommun trädde in handlingen för att ”få hem” Zlatan till Skåne, där han är uppvuxen.

– När man inriktade sig att den skulle vara klar 2017 är man så fokuserad på det och sedan säger det ”poff” och luften går ur ballongen. Men det har inte gjort något. Jag har haft den stående här hemma så det har bara varit kul. Sedan att det kommer till skott i Malmö tror jag både jag och Zlatan är glada för, säger Linde.

”Råkade vara Zlatan”

Processen med statyn har med sina fyra år varit en något långdragen historia. Men för Lindes del har det varit en rolig process.

– Att fotbollsförbundet gav mig ett sådant här uppdrag är jag väldigt glad för. Då får jag anledning att göra det jag verkligen vill, nämligen en mänsklig figur i rörelse. Det är det viktigaste. Sedan råkade det vara Zlatan, och det är ju roligt i och för sig, säger Linde.

Till sist, är du nöjd med ditt verk?

– Det är klart att det är saker där man tänker att jag ”man borde gjort si och så”. Men det har varit roligt att göra den. Lusten att göra en skulptur driver fram en på en väg där man ibland inte vet vart man hamnar. Men jag tycker det har blivit bra och jag är glad för en själv och mer kan man inte begära, säger han.

Tre meter hög

Skulpturen är totalt cirka 3,5 meter hög. Personavbilden blir runt tre meter hög och är gjuten i brons, som blir guldskimrande. Sockeln är i röd granit och väger cirka åtta ton. Statyn väger cirka 500 kilo.

Runt statyn kommer även inskriptioner med Ibrahimovics samtliga titlar att placeras.

Fler fotbollsstatyer

Zlatan är inte först. Flera av fotbollshistoriens bästa svenska spelare har avbildats som statyer. Här är de mest kända:

  • Lennart ”Nacka” Skoglund – den evige Hammarbyaren återfinns utanför sitt barndomshem på Katarina Bangata i Stockholm.
  • Gunnar Gren – mittfältsprofilen med den långa karriären gör en klackspark på sin sockel utanför Gamla Ullevi i Göteborg.
  • Gunnar Nordahl – kanonskytten som satte målrekord i Italien hyllas utanför arenan i Norrköping, staden där han spelade för IFK i sex säsonger.
  • Kalle Svensson – målvakten i VM-lagen 1950 och 1958 är avbildad utanför Olympia i Helsingborg där han spelade i hela sin karriär.
  • Henrik Larsson – anfallsstjärnan är en av de senaste profilerna att få en staty, men inte utanför Olympia utan vid strandpromenaden i hemstaden Helsingborg
  • Nils Liedholm – ingen staty, men däremot en byst i brons av spelgeniet som blev framgångsrik tränare i Italien, finns i hemstaden Valdemarsvik.
  • Tommy Svensson – den förre förbundskaptenen står staty i Mexico City efter sin medverkan som spelare i VM 1970.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.