En man och en kvinna i gula Lions-tröjor står inne i en fabrik och håller bruna bönor i handen och en närbild på bruna bönor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Både näringsrika och effektiva att skicka. Så beskrivs bruna bönor av Karl Magnus Persson och Åsa Nemback från Lions, som drivit initiativet att skicka dem som proviant till krigsdrabbade i Ukraina. Hör mer i klippet. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

100 000 portioner bruna bönor från Öland skickas till Ukraina

Publicerad

Massvis med bruna bönor ska skickas i en hjälpsändning till Ukraina. De öländska bönorna skall räcka till över 100 000 portioner på fältsjukhus och militärförläggningar i det krigsdrabbade landet.

Lions i Mörbylånga ligger bakom initiativet. Genom lotteriförsäljning har de tillsammans med företaget Trädgårdsprodukter i Färjestaden finansierat och förverkligat idén om att hjälpa till med sändningen av bönor till Ukraina.

– Det är effektivt att skicka bönor som råvara. De sväller när de kommer i vatten och det blir väldigt många portioner. Det är en väldigt bra proteinkälla i bönorna och så är de från Öland. Det är vi mycket stolta över säger Åsa Nemback Lions Mörbylånga.

Kriget i Ukraina

Det var det var den Lions-trogna Karl Magnus Persson som först kom på idéen.

– Det bara slog till i huvudet när jag låg i sängen. Jag tror det här kan bli ännu större redan nästa år, säger Karl Magnus Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet