– Det är en tuff ekonomisk situation och det är många som har det tufft nu – jag är väldigt glad att Sverige och andra europeiska länder så snabbt har kunnat hjälpa ukrainarna och att de som inte har egna medel till sin försörjning också får ett stöd – som är lågt, säger Maria Malmer Stenergard (M).
Hon meddelar nu att regeringen och arbetsmarknadsdepartementet ser över ukrainska flyktingars situation i Sverige, för att få en bättre förståelse för utmaningar och för hinder på arbetsmarknaden. Det görs också en översyn om ukrainare ska bli folkbokförda i Sverige, det skulle exempelvis ge rätt till mer ekonomiskt stöd i form av etableringsersättning och rätt till SFI.
”Behov av utökad svenskundervisning”
I nuläget har ukrainska flyktingar inte rätt att läsa SFI, utan erbjuds ofta kursen ”Svenska från dag ett” som inte ger betyg eller har någon kursplan på samma sätt. Flera kommuner har på egen hand börjat erbjuda ukrainska flyktingar SFI, men om just SFI ska erbjudas i hela landet ger regeringen i nuläget inte svar på.
– Vi är inte färdiga med den exakta konstruktionen, men vi ser ett behov av utökad svenskundervisning, säger Maria Malmer Stenergard. Vi är inte riktigt nöjda med att de bara får Svenska från dag ett för det är mer om man skulle vara här en kortare perod. Därför tittar vi på hur vi kan utöka svenskundervisningen och hur gör vi det bäst.
När det gäller regeringens översyn meddelar man att förhoppningen är att den snart ska vara igång, och man beräknar att den ska ta ungefär tre månader att genomföra.
Skulle du kunna leva på 71 kronor om dagen? Se migrationsministerns svar på frågan och se vad regeringen vill vidta för åtgärder gällande larmet om ekonomisk utsatthet bland ukrainska flyktingar.
Svenskundervisning – det här gäller
Personer som fått uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet kan läsa kursen ”Svenska från dag ett”, där man lär sig svenska och om det svenska samhället. Kursen ges av studieförbund och folkhögskolor.
Skillnaden mot SFI är att SFI är en del av skolformen komvux som regleras genom skollagen. För SFI finns en kursplan, betygskriterier och nationella prov för att utbildningen ska vara likvärdig. Att ha betyg från SFI är inget krav för vidare studier men ses som ett intyg på elevens kunskaper i svenska.
Flera kommuner har nu infört SFI för massflyktingar på egen hand, till exempel Växjö.
Källa: Skolverket, Länsstyrelserna, Information Sverige