Maria och Mats Ekenstam bor utanför Alvesta och är god vän med David Lindqvist, vd för ett bussbolag, som hjälper ukrainska flyktingar att ta sig från Polen till Sverige.
– När David inte hade fått så mycket hjälp, fick vi en skarpare önskan från honom. Med hjälp av sociala medier tryckte vi på att det behövs akut hjälp. Tio timmar senare hade vi 140 sängplatser. Den här kraften med människor som ville hjälpa till var helt magisk, säger Mats Ekenstam.
”Jättebesviken på kommunen”
När en buss i Polens huvudstad Warszawa fyllts med flyktingar kontaktade David Lindqvist Växjö kommun i hopp om att få hjälp att hitta boenden, men de återkom aldrig.
– De svarade först att de skulle lösa det, men sedan hände ingenting. Jag tycker att de skött det dåligt. Vi måste alla hjälpas åt i sådana här krissituationer, jag känner mig jättebesviken på kommunen, säger David Lindqvist.
Växjö kommun anser att det är Migrationsverkets ansvar att hitta boende åt flyktingar. De tycker att de har gjort sitt jobb genom att finnas på plats när de ukrainska flyktingarna kom till Växjö för att ge dem information.
– Om man tar hit flyktingar till Sverige och de har behov av boende så måste man ta kontakt med Migrationsverket, säger Marcus Holmqvist, säkerhetschef på Växjö kommun.
Kommuner gör olika
Men andra kommuner gör en annan bedömning: I Borgholm är kommunen själva engagerade i den buss som nu åker ner till Warsawa för att hämta ukrainska flyktingar och kommunen kommer även ordna med ett evakueringsboende.
Skulle ni inte kunna göra mer trots att ni inte behöver?
– Jag tycker att det är viktigt att vi följer de processerna som finns i samhället. Det handlar om att människorna som kommer till Sverige ska få det skyddet de behöver. I det enskilda fallet vill jag inte gå in och diskutera om vi kunde gjort mer eller mindre, säger Marcus Holmqvist.
Sent på onsdagskvällen kommer en ny buss med flyktingar från Ukraina till Växjö. Kommunen har ändrat sig och kommera att ordna med boende till dem.