Delad bild där ena halvan visar pojke i sjukhussäng och den andra halvan visar en blond kvinna i blå klänning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
17-årige Elian Sundén har en allvarlig blodsjukdom och behöver ny benmärg för att överleva. Mamma Therese Wahlgren Sundén beskriver väntan på en donator som fruktansvärd. Foto: Privat/Kaisa Lappalainen/SVT

17-årige Elian behöver ny benmärg för att överleva

Uppdaterad
Publicerad

17-årige Elian Sundén från Färjestaden väntar på en passande donator för att få ny benmärg. För några månader sedan diagnosticerades han med en allvarlig blodsjukdom.

– Väntan är fruktansvärd. Det tar på psyket. Varje dag tänker man att de ska höra av sig och berätta att de hittat någon, men det verkar utebli, säger Therese Wahlgren Sundén, Elians mamma.

Strax före skolavslutningen i juni fick han diagnosen aplastisk anemi, en allvarlig blodsjukdom som innebär att benmärgen är oförmögen att bilda de celler som cirkulerar i blodet. Konsekvensen blir bland blodbrist och infektionskänslighet.

Sedan tio dagar tillbaka är han inlagd på länssjukhuset i Kalmar med feber, halsfluss och covid. Enligt mamma Therese har dock hans tillstånd förbättrats och han är nu på bättringsvägen. Men på grund av blodsjukdomen blir han extra sjuk.

Söker efter matchande donator

Det första steget i behandlingen är att byta ut Elians benmärg genom en donation och nu väntar familjen på att en matchande donator ska hittas.

– Man söker i Tobiasregistret efter någon som matchar Elian perfekt och som kan donera benmärg till honom. Om inte matchningen är tillräckligt bra så kommer hans kropp stöta bort benmärgen.

Hur bråttom det är med att hitta en donator är svårt att säga.

– Så länge han inte har någon infektion är hans tillstånd inte livshotande. Det är ju inte blodsjukdomen man dör av utan andra infektioner.

Vill återgå till vardagen

När Elian skrivs ut från sjukhuset om några dagar vill han själv kunna återgå till skolan och även om Therese Wahlgren Sundén tycker det vore bra för honom att få tillbaka sitt sociala liv så är hon också orolig.

– Jag skulle helst vilja sätta honom i en liten bur och förvara honom där, men det är svårt för en mamma att göra det med en 17-åring.

Elian själv har avböjt att medverka i intervjun.

Tobiasregistret

Tobiasregistret är det svenska registret för givare av blodstamceller. Registret matchar en patient med en lämplig donator i Sverige eller utomlands.

I dagsläget finns drygt 230 000 registrerade personer i registret, bara 1 av 3 livshotande sjuka patienter hittar en matchning.

För att gå med i registret behöver man vara mellan 18-35 år, frisk och ha ett BMI på max 40.

Källa: Tobiasregistret

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.