En hand håller en påse med blod som hänger på en rack i ett sjukhus eller blodgivarcenter, omgiven av flera andra påsar med blod.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför söker Tobiasregistret fler killar till att bli stamcellsdonatorer? I klippet svarar vd:n Nicole Silverstolpe. Foto: TT

Tobiasregistret efterlyser unga killar – kan rädda liv som donatorer av stamceller

Uppdaterad
Publicerad

Unga killar säger ofta att de är villiga att donera stamceller – men registrerar sig mer sällan som donatorer, enligt Tobiasregistret.

– Du kan vara en människas sista chans, säger vd Nicole Silverstolpe.

SVT har berättat om 17-årige Elian, som är sjuk i en allvarlig blodsjukdom, och väntar på en donator av stamceller från benmärgen.

Trots att över 230 000 personer i Sverige är anmälda till det nationella Tobiasregistret, är det en stor del av de sjuka som aldrig hittar en matchande donator.

Och det är framför allt unga killar som registret efterlyser som donatorer, säger vd:n Nicole Silverstolpe – hör varför i klippet.

Tobiasregistret

Tobiasregistret är det svenska registret för givare av blodstamceller. Registret matchar en patient med en lämplig donator i Sverige eller utomlands.

I dagsläget finns drygt 230 000 registrerade personer i registret, bara en av tre livshotande sjuka patienter hittar en matchning.

För att gå med i registret behöver man vara mellan 18-35 år, frisk och ha ett BMI på max 40.

Om man anmäler sig till registret får man topsa sig själv i munnen. Först om man matchar med en sjuk person blir det aktuellt att ta blod eller benmärg.

Att ge blodstamceller från blodet är inte mer komplicerat än att ge blod. Ger man istället blodstamceller från benmärgen så krävs ett ingrepp där man suger ut lite benmärg från donatorn genom att gå in genom höften. Donatorn är sövd under ingreppet, därför gör det inte ont. Däremot kan man ha molande värk efter ingreppet.

Källa: Tobiasregistret

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.