40 miljoner har avsatts för att anställa 22 läkare till Region Kronoberg. Foto: Gorm Kallestad

19 läkare ska anställas till Ljungby lasarett på tre månader: ”Växer inte på träd”

Uppdaterad
Publicerad

Region Kronoberg avsätter 40 miljoner kronor åt att anställa totalt 22 läkare för att klara av direktiven om dygnsvila. De ska vara rekryterade senast den 1 oktober i år.

– Det här är en utmaning, läkare växer inte på träd, säger Ida Eriksson (M), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden.

EUs arbetstidsdirektiv om dygnsvila har tvingat arbetsplatser i Sverige, särskilt inom vården, att lägga om scheman.

Region Kronoberg tänker nu anställa 22 läkare, varav 19 ska vara stationerade på lasarettet i Ljungby, för att klara av kraven.

– Det handlar i grund och botten om att man måste ha mer återhämtning, och inte ha så långa arbetspass. Då behöver vi anställa fler läkare så att vi klarar schemat som lagstiftningen säger att vi måste ha, säger Ida Eriksson (M).

Ska rekryteras på tre månader

Läkarna ska rekryteras senast den 1 oktober eftersom regionens lokalt förhandlade undantag med Kronobergs läkarförening löper ut. Om regionen inte lyckas med det, kommer hyrläkare anställas.

– Men även med hyrpersonal kan det bli en utmaning att få tag på så många läkare. I sista läget kan det bli aktuellt att se över vilken vård vi kan bedriva. Då får vi se över vårdutbudet, vad vi klarar att hålla igång, säger Ida Eriksson(M).

”Bra att de löser problemet”

Johan Danielsson, överläkare och ordförande i Kronobergs läkarförening ser hoppfullt på regionens satsning.

– Det är bra att de löser problemet, men man kan inte på så kort tid förvänta sig att man kan anställa alla. Men nu finns det iallafall ekonomiska förutsättningar, säger han till SVT.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Direktiv om dygnsvilan skärps – här är argumenten för och emot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.