En person utanför en lägenhetsdörr, poliser på en brottsplats

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kameror och hemlig avlyssningsutrustning installerades i och utanför lägenheten i Växjö och det är enligt åklagare tack vare inspelningarna som åtal nu kan väckas mot en 21-årig man. Foto: Carl Carlert/polisens förundersökning

23-åring mördades när han rastade sin hund – nu åtalas 21-årig gängledare i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Nästan ett år efter dödsskjutningen på en 23-årig man på Araby åtalas nu en 21-årig man som polisen pekar ut som ledare för ett kriminellt nätverk i Växjö. Han misstänks ha mördat 23-åringen med flera pistolskott när denne var ute och rastade sin hund mitt i natten.

Det var under natten mot söndagen den 8 oktober 2023 som en 23-årig man sköts till döds på Sommarvägen i Växjö.

– Det var två personer som var ute efter honom och när han kommer ut går man fram till honom och skjuter honom med flera skott som träffar i både kroppen och huvudet. Han avlider av skottskador i huvud och hals, det är en ren avrättning, säger Tommy Sköld, kammaråklagare i Växjö.

Polisen avlyssnade lägenhet

I januari 2024 greps och anhölls en nu 21-årig man misstänkt för att ha legat bakom skjutningen. Mannen pekas ut som ledargestalt i det kriminella nätverk som av polisen fått namnet Nätverk D.

Mannen kunde gripas tack vare hemlig avlyssning i en lägenhet som nätverket hade tillgång till.

– Utan den bevisningen hade det inte gått att åtala. Det går bara att använda hemlig rumsavlyssningen vid grova brott och man ska inte kunna utreda brottet på annat sätt. Det är första gången jag har använt mig av det, säger Tommy Sköld.

Brutalt rån

Enligt åklagaren är motivet bakom mordet att 23-åringen försökt sälja narkotika på egen hand, samtidigt som Nätverk D velat ha kontroll över narkotikamarknaden.

23-åringen rånades brutalt bara några veckor innan mordet inträffade.

– Det är på grund av att personen anmält personer i nätverket för rån och att han medverkat i polisutredningen. Målsäganden har också sålt narkotika och de vill ta bort konkurrenter, säger Tommy Sköld.

Den misstänkte mannen förnekar brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.