25-åring döms för knivattack under fest i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

En 25-årig man döms för att ha knivskurit en annan man i halsen efter en fest i en lägenhet i centrala Kalmar. Mannen döms till sju års fängelse för bland annat försök till mord.

Det var i maj förra året som en fest i Gamla stan i Kalmar spårade ur. Enligt festdeltagarna ska 25-åringen ha börjat plocka fram droger och sprutor och därefter blivit ombedd att lämna festen.

En annan festdeltagare, en man i 30-årsåldern, ska ha försökt förmå 25-åringen att gå hem och då ska 25-åringen gått till attack och knivskurit mannen i bland annat halsen. Men vad som hände innan konfrontationen skiljer sig åt i vittnesmålen.

Kalmar

Nödvärnsituation

Enligt ett vittne, och 25-åringen själv, ska knivskärningen ha föregåtts av ett bråk och att den knivskurna mannen strax innan ska ha slagit 25-åringen med flera knytnävsslag. 25-åringen har därför hävdat att han agerade i nödvärn.

Kalmar tingsrätt anser att 25-åringen förvisso troligen befann sig i en nödvärnssituation, men menar samtidigt att det krävas ett mer allvarligt hot mot den enskildes liv för att nödvärn med knivvåld ska vara motiverat enligt lagen. Man har heller i efterhand inte kunnat konstatera några allvarliga skador på 25-åringen från bråket.

Ren tur att mannen överlevde

Tingsrätten skriver i domen att inget tyder på att 25-åringen haft uppsåt att döda, men att han haft ett så kallat likgiltighetsuppsåt – att han inte brytt sig om den knivskurne mannen skulle överleva eller inte när han agerade, och därför bör dömas till försök till mord.

Den knivskurne fördes till sjukhus och förlorade mycket blod, men knivskadorna ska – trots att de träffade i halsen, ryggen och ljumsken – inte skadat några vitala organ eller pulsåder. Något som tycks vara ren tur, skriver tingsrätten.

Sju års fängelse

Utöver mordförsöket döms 25-åringen för olovlig körning, rattfylleri, brott mot knivlagen och narkotikabrott. Det totala straffvärdet blir sju år i fängelse.

25-åringen har suttit häktad ända sedan händelsen i maj förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet