Thea, Maja och Lovisa från Moheda kör ofta runt med A-traktorn i samhället. Moheda är samlingsstället säger de och det är inte bara här man kör illa. Foto: Jan-Eric Lundberg/SVT

Populärt med A-traktorer: ”Moheda är samlingsstället”

Uppdaterad
Publicerad

Nattligt buller och slirande däck mot asfalten har varit och är ett vanligt problem i Moheda i Alvesta kommun, enligt polisen. Bland Mohedaborna finns det de som skyller olägenheterna på den stora förekomsten av A-traktorer som körs av ungdomar.

Moheda är ett litet och ganska lugnt samhälle, 25 kilometer norr om Växjö. Men vissa nätter den senaste tiden har många boende störts av buller från A-traktorer, ombyggda personbilar som är begränsade till att gå i högst 30 kilometer i timmen.

– Jag bor så att jag hör dem väldigt väl. Det är störande och många har väldigt hög musik på. En del A-traktorer kommer väl här från Moheda och några kommer från andra håll har jag hört. Det är helgerna som är värst, säger Gunilla Kramer.

Lovisa, Thea och Maja åker själva i en Volvo 740 från 1987 ombyggd till a-traktor. Deras tankar om den senaste tidens problem är att det är just i Moheda som alla traktorer samlas.

”Inte roligt om vi får skit”

– Det kommer folk från alla ställen hit till Moheda. Det är inte bara vi här i Moheda som kör illa. Det kommer folk från andra ställen och det är inte roligt om vi får skiten för det som de gör här, säger Lovisa.

Det finns också invånare i Moheda som inte tar fullt så allvarligt på bullret från A-traktorerna. Alexander Luna är en av dem som inte tycker att det här är något stort problem.

– Jag tycker inte att de stör. Möter man dem så kan det bli problem om de inte viker in. Det här är ju ett problem för deras föräldrar, jag har också varit 15 år och trimmat och donat. Jag anser att det är en del av det, så jag ser inga jätteproblem med det, säger Alexander Luna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.