Här kontrollerar bilinspektören Jeremy Siebolds en A-traktor där hastighetsspärren är avlägsnad. Den här A-traktorn går betydligt fortare än lagligt, den har även slitna däck och andra brister. Foto: Jan-Eric Lundberg/SVT

Här kontrolleras A-traktorn av polisen – toppar 180 kilometer i timmen

Uppdaterad
Publicerad

Enligt polisen är trimmade A-traktorer ett stort problem. SVT Nyheter var med när polisen stoppade och kontrollerade A-traktorer i Alvesta kommun. En av de stoppade fordonen visade sig göra ungefär 180 kilometer i timmen istället för lagliga 30.

– Vi har precis stoppat en A-traktor som går för fort. Går den fortare än 30 kilometer i timmen är det ingen traktor, utan då är det en bil och då måste man ha bilkörkort, säger Stefan Ingö, polisen i Växjö.

Det är vanligt att ungdomar i 15-årsåldern äger en så kallad a-traktor. Ett fordon som är hastighetsbegränsad till att kunna gå i högst 30 kilometer i timmen. Det är enligt polisen dock vanligt att vissa av dessa fordon kan köras mångdubbelt fortare.

Ändrat i växellådan

Det en del ägare gör med sina A-traktorer för att de ska kunna nå en högre hastighet är att de ändrar i växellådan. På en A-traktor sitter det en spärr som gör att man bara kan köra på ettan och tvåans växel. Den bakre växellådan är spärrad till ettans växel.

SVT Nyheter var med när polisen kontrollerade en a-traktor. Det visade sig att spärrarna var borttagna och att A-traktorn kunde växlas till en helt vanlig Volvo 940.

– Det som händer när du har manipulerat A-traktorn är att du kör en bil och det är inte okej, säger Stefan Ingö.

Får körkortet indraget

För föraren som fastnat i polisens kontroll blir resultatet ett beslagtaget körkort för A-traktor. Innan A-traktorn får köras igen måste växellådan spärras. Även två nästan helt blankslitna däck måste bytas på bilen.

Förutom en spärrtid på körkortet blir det en anmälan om olovlig körning och att lämplighetsintyget som behövs för att ta körkort för personbil kan komma att fördröjas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.