– Vi träffar väldigt många som arbetat under sin asylprocess och kanske får erbjudande om en längre anställning. När de får avslag på sin asylansökan försöker de istället få ett arbetstillstånd. Men utan giltigt pass så går det inte, säger Karin Gyllenring.
SVT Nyheter Småland har tidigare berättat om nordkoreanerna Park och Kim som efter tio år i Fågelfors nu ska utvisas till Sydkorea. Trots att Park har arbete får han inget arbetstillstånd. Anledningen är att han saknar giltigt pass.
– Situationen är vanlig. Många från Afghanistan har med sig ett pass som senare inte godkänns. Då går deras ansökan om arbetstillstånd inte igenom, säger Karin Gyllenring.
Krav på styrkt identitet
När man söker arbetstillstånd så är det enligt lag ett absolut krav att identiteten ska vara styrkt med ett pass från hemlandet. Vid ansökan om asyl är inte kraven på att styrka identiteten lika hård.
– Kraven är lägre i och med att det då handlar om skyddsskäl, säger Karin Gyllenring.
Varför är det så viktigt att styrka sin identitet vid arbetstillstånd?
– Det är en ganska ny lagstiftning men det bygger på att när du ska jobba i Sverige, vara folkbokförd och betala skatt så har man satt kravet att man måste styrka sin identitet, säger Karin Gyllenring.
Känner du till några undantag?
– Nej, det finns inga sådana.
Park och Kim heter egentligen något annat. I klippet ovan hör du Park berätta om varför han saknar pass.
Krav för arbetstillstånd
För att få arbetstillstånd ska
- du ha ett giltigt pass
- du ha erbjudits ett arbete med arbetsvillkor som är på minst samma nivå som svenska kollektivavtal eller vad som är brukligt inom yrket eller branschen
- du ha erbjudits lön som är på minst samma nivå som svenska kollektivavtal eller vad som är brukligt inom yrket eller branschen
- du erbjudas en anställning som gör det möjligt för dig att försörja dig. För att uppnå kravet på försörjning måste du arbeta i den omfattningen att lönen kommer upp till minst 13 000 kronor i månaden före skatt
- din arbetsgivare ha för avsikt att teckna sjukförsäkring, livförsäkring, trygghetsförsäkring och tjänstepensionsförsäkring för dig när du påbörjar anställningen.
Källa: Migrationsverket