Antalet skuldsatta hos Kronofogden har ökat dramatiskt. Högsby är en av kommunerna där flest har skulder hos Kronofogden. Foto: Janerik Henriksson/TT

Högsby i Sverigetoppen när det gäller skuldsatta hos Kronofogden

Uppdaterad
Publicerad

Antalet skuldsatta hos Kronofogden har ökat med över 20 000 personer i landet jämfört med förra årsskiftet. Bland kommunerna där högst andel invånare är skuldsatta i landet finns Högsby där 7,7 procent av invånarna över 18 år är skuldsatta.

– Det här är både oroande och allvarligt. Ökningen av skulder visar tydligt att svenska hushåll har svårt att få sina pengar att räcka till, och allt fler har problem med att betala sina räkningar, säger rikskronofogde Fredrik Rosengren.

Enligt Kronofogden uppgår den totala skulden nu till 138 miljarder kronor, en ökning med 16 procent jämfört med förra året.

Vanligt med skatteskulder

De vanligaste skulderna är skatteskulder, underhållsstöd, fordonsrelaterade skulder, studiemedel och skulder som uppstått på grund av olika form av konsumtion.

– Fler personer får allt större skulder, och det är en alarmerande trend. Genom att omedelbart kontakta den du är skyldig pengar kan du försöka hitta en lösning och undvika att skulden registreras hos oss, säger Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på Kronofogden.

Generellt höga utgifter

Den åldersgrupp där skuldsatta ökat mest jämfört med förra året är de mellan 35 och 44 år.

– Det är en ålder när man generellt har höga utgifter; man kanske tar lån för bostad och har minderåriga barn. När räntorna ökar och priser på bland annat mat och bränsle stiger, får många svårt att få ihop sin ekonomi, vilket kan leda till betalningsproblem, säger Davor Vuleta.

KOMMUNERNA MED FLEST SKULDSATTA

Högst andel skuldsatta

Ljusnarsberg 9,4%

Perstorp 9,4%

Filipstad 7,9%

Högsby 7,7%

Norberg 7,7%

Lägst andel skuldsatta

Lomma 0,9%

Danderyd 1,2%

Täby 1,6%

Vellinge 1,6%

Öckerö 1,9%

Källa: Kronofogden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.