– Jag trodde inte att den skulle klara sig till den här sommaren, men den har en kvist med gröna blad fortfarande, säger tillsynsman Torsten Ungsäter till Vimmerby Tidning.
Levt ett millennium
Trädet, även känt som Rumskullaeken, har en omkrets i brösthöjd på 13 meter, enligt Vimmerby turistinformation. På 1930-talet fastställdes att den var cirka 950 år gammal, vilket innebär att den vid det här laget med all sannolikhet har haft sitt 1 000-årskalas.
Den är en stor turistattraktion, vars ålderdom inte är utan dramatik. På 1950-talet höll trädet på att spricka, men då ryckte smeden Karl Fransson in och slog kraftiga järnband runt. Och på 1990-talet genomfördes en liknande korsett-aktion av Franssons yngre släktingar.
Bearbetat marken
Nu har Ungsäter med kollegor kommit fram till att de äldre åtstramningarna inte fungerat så bra längre.
– Linan har gjort att den strypts, hade man gjort på ett annat sätt tidigare hade den kanske klarat sig några år till.
Enligt Vimmerby Tidning har ett nytt – förhoppningsvis snällare – band nu monterats runt stammen, samtidigt som marken bearbetats för att ge gamlingen bästa tänkbara förutsättningar.
Och även när slutet kommer, så är allt inte över för det.
– Eken får nu dö i frid, och vi får låta tiden ha sin gång. Den kommer leva vidare även när den är död och stå kvar där i många år som ett monument och bära liv till många olika insekter, säger Torsten Ungsäter.