Efter att ha konstaterat smitta i ett av gårdens enorma hönsstallar började man provta även i närliggande stallar. Jordbruksverket upptäckte därefter smitta i olika stadier i varje stall på gården. Då fattades beslutet att alla höns måste avlivas, inte minst för att hålla ner mängden virus för att minska risken för spridning.
– Det var bara en tidsfråga innan vi hade sett en enormt stor dödlighet, säger Håkan Henrikson, chefsveterinär på Jordbruksverket.
”Säkert inte över än”
Utbrottet innebär en stor tragedi för gårdsägarna som förlorat hela sin fågelbesättning, men det finns kompensation att få. Epizootilagen medger till exempel full ersättning för produktionsbortfall vid ett fågelinfluensautbrott, och även kostnaderna för sanering tillfaller staten. Men ersättningen täcker inte hela kostnaden, utan får kompletteras med eventuell försäkring.
2021 har hittills haft många utbrott av extremt aggressiv fågelinfluensa, inte bara i Sverige, utan även på många håll i Europa. Att hela gården i Mönsterås nu ska saneras minskar risken för smitta markant, men risken att vilda fåglar sprider smittan är fortfarande överhängande.
– Tyvärr har det inte sett så bra ut och det är säkert inte över än, säger Håkan Henrikson.