Halv miljon hönor ska avlivas på smittgården – 30 soldater på plats

Uppdaterad
Publicerad

I måndags kom beskedet att fågelinfluensa konstaterats hos Sveriges största äggproducent – CA Cedergren i Mönsterås. Beskedet idag är att cirka 500 000 hönor ska avlivas. För att hantera de döda djuren har man tagit hjälp av 30 soldater från hemvärnet.

Gården som ligger i Fliseryd i Mönsterås kommun är avspärrad med en radie av tre kilometer. Innanför avspärrningen pågår nu ett stort arbete för att förhindra att den mycket smittsamma fågelinfluensan sprider sig.

Halv miljon ska avlivas

Enligt jordbruksverket rör det sig om ett mycket stort antal höns som nu måste avlivas.

– Förmodligen är det 500 000 fåglar som ska avlivas, en del är redan avlivade, säger Katharina Gielen som är biträdande avdelningschef på djuravdelningen på Jordbruksverket.

Försvarsmakten inkallad

För att klara av jobbet har Jordbruksverket vänt sig till försvarsmakten. 30 soldater från hemvärnet i region syd finns på plats.

– Vi fick förfrågan från Jordbruksverket om stöd med personal.  Vi har sagt ja, och vår konkreta uppgift är att paketera fåglarna efter avlivning och lägga fåglarna i containrar för vidare transport, säger Jan Bohman, kommunikationschef i södra militärregionen till SVT.

Själva avlivningen sköts alltså av Jordbruksverket tillsammans med djurägaren. Hemvärnet hjälper sedan till att frakta undan de döda djuren. Arbetet med att avliva hönsen beräknas pågå till nästa vecka.

Inte farligt för människor

Viruset som finns på gården är enligt Jordbruksverket samma som man nyligen hittat på gårdar i Skåne – som går under beteckningen H5N8.

H5N8 är inte farligt för människor, men är mycket smittsam mellan fåglar och sprids via vilda fåglar som blivit smittade eller fåglar som flyttas mellan olika besättningar.

Utbrottet i Kalmar län är det fjärde sedan årsskiftet och det första utanför Skåne.

SVT har sökt kommentar från ansvariga på CA Cedergren som hänvisar alla frågor till Jordbruksverket.

Rättelse

I en tidigare version av den här artikeln uppgavs att det var Försvarsmaktens anställda som avlivade hönsen. Detta stämmer inte. Försvarsmakten hjälper endast till med att få ut djuren och transportera bort dem. Avlivning sker av Jordbruksverkets och gårdens egen personal. Detta är nu ändrat i texten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.