• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Det krävs lång framförhållning för att andra producenter ska öka sin produktion. – Det går ju inte att trolla fram djur som inte finns, säger Jan-Olof Bohlin, ordförande för Svenska ägg. Foto: TT

Fågelinfluensa hotar påskbordet

Uppdaterad
Publicerad

1,3 miljoner värphöns måste avlivas och destrueras efter att fågelinfluensan satt sina klor i Sveriges största äggproducent.

Äggtillgången i påsk är hotad, befarar Jan-Olof Bohlin, ordförande för Svenska ägg.

Den omfattande spridningen av fågelinfluensavirusen H5N8 och H5N5 som har konstaterats på gården i Mönsterås kommun tros ha kommit från vilda fåglar via ventilationen.

– De sätter sig på takåsen och så suger ventilationen in viruset, säger Jan-Olof Bohlin, ordförande för branschorganisationen Svenska ägg.

Nu befarar han att utbrottet kommer att orsaka äggbrist till påsk.

– Min uppfattning är att det kommer att bli ont om ägg till påsk.

Störst i Sverige

Det drabbade företaget är Sveriges största producent av ägg med cirka 1,4 miljoner värphöns. Efter att viruset tog sig in vandrade det snabbt. Därför måste svindlande 1,3 miljoner fåglar avlivas och destrueras.

För att genomföra sanerings- och desinficeringsarbetet tar Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) hjälp av djurorganisationen Blå stjärnan och Försvarsmakten.

– Det är ett väldigt tufft arbete. Man måste få ut hönsen från stallarna, de avlivas där inne, säger Håkan Henrikson, chefsveterinär på Jordbruksverket.

Sverige har sedan november haft fem konstaterade fall av fågelinfluensa i tamfjäderfäbesättningar. Utöver Kalmar län är Skåne hårt drabbat med en spridning på fyra gårdar.

– Det är tråkigt. Jag tror att det är tre, fyra år sedan vi hade det sist. Sjukdomen går på allt som heter fjäderfä. Just nu har hela Europa stora problem.

”Går inte att trolla”

Det krävs lång framförhållning för att andra producenter ska öka sin produktion. Hönorna flyttas från ett uppfödnings- till ett produktionshus först när de är 16 veckor gamla – därefter tar det ytterligare ett par till fyra veckor innan de börjar värpa, berättar Bohlin.

– Innan de flyttas till äggproduktionshuset måste föregående grupp vara uppslaktad. Dessutom måste huset tömmas och rengöras emellan.

TT: Så det är för sent för att rädda påsken?

– Ja. Det går ju inte att trolla fram djur som inte finns. Och om man hade lyckats med det så ska det finnas hus att sätta dem i, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.