I bilden syns en ung, blond tjej i solen till vänster och två personer i 50-årsåldern till höger

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alma Sigvardsson var 19 år när hon påbörjade sin värnplikt. Fem månader senare tog hon sitt liv. Hennes föräldrar är besvikna på värnpliktens ansvar. Hör föräldrarna berätta i videon. Foto: Privat/SVT

Alma tog sitt liv under värnplikten – familjen kritiserar Försvarsmakten

Uppdaterad
Publicerad

När Alma Sigvardsson från Öland var 19 år påbörjade hon sin värnplikt. Enligt familjen var hon då både fysiskt och psykiskt stark. Men snart började hennes mående försämras och fem månader senare tog Alma sitt liv, något som Sveriges radio berättat om i en granskning.

Långa arbetsdagar, machokultur och fel placering är några av faktorerna som Alma Sigvardssons föräldrar menar bidrog till att Alma till slut inte såg någon annan utväg.

– Hon var väldigt vältränad, men hon var kort och killarna var dubbelt så stora. När hon ringde hem sa hon att hon kom sist, var sämst och en belastning för gruppen, säger Stina Sigvardsson.

Enligt en av Almas lumparkompisar, som Sveriges radio har pratat med i en dokumentär, började Alma äta mindre och mindre, i hopp om att bli snabbare. Efter fem månader hade hon rasat 18 kilo i vikt.

Familjens kritik mot Försvarsmakten

Almas familj är kritiska mot hur Försvarsmakten hanterade situationen. De menar att hon vid flera tillfällen uttryckte att hon mådde dåligt, men inte fick komma till försvarshälsan.

– Det går inte att få in en fullt frisk människa och sedan få ut ett vrak, säger Johan Sigvardsson.

I Försvarsmaktens egna utredning som gjordes efter händelsen framkommer det att man vid flera tillfällen genomförde samtal med Alma, som uttryckte att hon ville vara kvar och fullborda värnplikten.

på bilden syns en blond tjej som håller i ett par skor, till höger syns en kvinna i röd jacka och en man klädd i svart

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Almas föräldrar tycker att Försvarsmakten måste tänka om – om utbildningen ska vara för alla. Foto: Försvarsmakten/SVT

Tog sitt liv i flickrummet

I februari skickades Alma slutligen hem, fem månader in i sin värnplikt. Försvarsmakten har tackat nej till en intervju, men svarar på mejl.

”Den värnpliktiga sjukskrevs i hemmet och det slogs fast att hon inte mådde tillräckligt bra för att delta i grundutbildningen eller den planerade högvaktstjänsten”, skriver Per Neckman-Åhlin, kommunikationschef på Försvarsmaktens helikopterflottilj i Linköping.

Läkaren gjorde då också bedömningen att Alma inte skulle hantera skarpladdade vapen. Detta meddelades dock aldrig till vare sig familjen eller polisen.

Några dagar senare sköt Alma sig själv med sitt eget jaktgevär.

”Om det hade framkommit att det förelåg en risk för suicid eller allvarlig psykisk sjukdom hade hantering självfallet sett annorlunda ut – och polisen hade informerats. Men någon sådan risk identifierades tyvärr inte”, skriver Per Neckman-Åhlin.

Här kan du höra hela Sveriges radios granskning – Almas död i lumpen

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

SOS-Alarm 112: Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Bris: Barnens rätt i samhället på telefon 116 111.

Jourhavande medmänniska: Telefon: 08-702 16 80, chatt: jourhavande-medmänniska.se

Mind självmordslinjen:  Telefon: 901 01, chatt: mind.se (även för närstående)

Vårdcentral: Kontakta en vårdcentral om du har självmordstankar eller mår så dåligt att du har svårt att klara av vardagen. Där kan du antingen få behandling eller vägledning till vidare hjälp. Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Källa: Vårdguiden 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.