En tredelad bild. Vänster visar en kvinna med kort hår som pratar. I mitten syns en blå flagga med texten Småland Airport. Till höger syns en man med glasögon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ledningen för Växjö Småland Airport vill att ägarna dubblar driftsstödet – från tio till 20 miljoner kronor per år. I klippet ovan från den 3 oktober kan du höra vad Ida Eriksson (M) och Växjös kommunalråd Magnus P Wåhlin (MP) säger om det. Foto: William Frykfeldt/SVT

Alvesta kommun vill sälja sin andel i krisdrabbade Växjö flygplats: ”Järnvägen ligger närmare till hands”

Uppdaterad
Publicerad

Alvesta kommun har nyligen beslutat att sälja sin andel i Växjö Småland Airport AB. De andra ägarna, Region Kronoberg och Växjö kommun, får ett erbjudande i brevlådan snart.

Den första oktober beslutade kommunstyrelsen i Alvesta kommun att sälja sina tre procent i Växjö Småland Airport AB.

– Vi vill inte vara en bromskloss i flygplatsens fortsatta utveckling och väljer därför att kliva av, säger Per Ribacke (S), kommunalråd i Alvesta kommun.

”Bromskloss” säger du, hur menar du?

– Det är ingen hemlighet att järnvägen ligger närmare till hands för oss och vi tror att ägarskapet mår bäst av att ha så få ägare som möjligt, säger Per Ribacke (S).

Nedlagda flyglinjen till Stockholm inte avgörande

Hur har beslutet från flygbolaget BRA att lägga ner flyglinjen till Stockholm påverkar ert beslut?

– Den här frågan har vi diskuterat länge så detta är ett naturligt steg i den riktningen, säger han.

Hur har flygplatsbolagets begäran om fördubblat driftbidrag påverkat beslutet att sälja?

– Det skulle betyda 600 000 kronor i bidrag och det är inte så mycket pengar i sammanhanget, så nej, det handlar inte om pengar, säger Per Ribacke (S).

– Erbjudandet skickas till ägarna snart och vi får se hur de ställer sig till det, säger Per Ribacke (S).

Ökade resurser till flygplatsen

Region Kronoberg kommer att prioritera tilldelning av ökade resurser till flygplatsen men summan är inte offentlig på grund av pågående förhandling mellan ägarna, står det i Region Kronobergs budget för 2025.

Flygplatsbolaget begärde i september ett fördubblat driftbidrag från ägarna på 20 miljoner kronor per år i minst tre år.

Flygplatsbolaget ägs till 55 procent av Region Kronoberg, 42 procent av Växjö kommun och till 3 procent av Alvesta kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.