Hon säger att det samarbete som ambulansen och räddningstjänsten har betyder mycket för säkerheten.
– I synnerhet i lite mer glesbefolkade områden som norra Öland, där det inte finns så mycket resurser.
Öka säkerheten
Hon säger att räddningstjänstens personal har fått en utbildning i hjärt- och lungräddning och att den spelar stor roll för att öka säkerheten.
– Skulle vi komma till en trafikolycka och det inte finns någon som kan klippa loss en patient som sitter fast så är det förödande, säger Liza Karlberg.
– Vi har ett väldigt bra samarbete med räddningstjänsten, vi får larm samtidigt och samarbetar ute bland annat på trafikolyckor och vid hjärtstopp. Så vårt samarbete är väldigt värdefullt för oss, men allra mest betyder det för befolkningen.
Just nu pågår förhandlingar om deltidbrandmännens avtal. I bland annat Högsby och Löttorp har brandmän sagt upp sig i protest mot de nya avtalen. Mycket av missnöjet handlar om att OB-tillägget för kvällar och helger tas bort och även bilersättningen försvinner. Hittar man ingen lösning kring uppsägningarna kan räddningstjänsten i Löttorp tvingas stänga.
Många utryckningar
Även bland boende i Löttorp engagerar frågan om att halva arbetstyrkan på räddningstjänsten sagt upp sig.
– Det är förskräckligt. Både för orten och för alla som bor här och kommer hit, säger Löttorpsbon Ingalill Larsson.
– Vi är sommarboende här och bor längs stora vägen. Vi ser hur räddningstjänsten gör utryckningar i princip varje dag. Jag förstår inte hur det ska klara sig om de försvinner, säger Kerstin Söderberg som har sommarboende i Löttorp.
Bra på hjärtstopp
Liza Karlberg säger också att räddningstjänsten spelar stor roll när det handlar om att behandla hjärtstopp.
– Vi har goda siffror för överlevnad i hjärtstopp här i länet. Väldigt ofta är det räddningstjänsten som hinner fram först och kan rädda patienten med hjälp av hjärtstartare.