Två ambulanser som rullat många mil på vägarna i Kalmar län skänks till Ukraina. Foto: SVT

Ambulanser från Kalmar län skänks till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Region Kalmar skänker två ambulanser till Ukraina. Förhoppningen är att hjälpa det krigsdrabbade landet att upprätthålla vård.

– Vi behöver göra allt vi kan för att hjälpa Ukraina. Det råder oerhört svåra omständigheter i landet och det känns väldigt bra att de här ambulanserna nu kan komma till nytta i Ukraina, säger Angelica Katsanidou (S), regionstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Beslutet att skänka ambulanser har fattats av regionstyrelsens presidium, men innan donationen kan göras helt klar behöver ukrainska handläggare tacka ja till dem.

– Regionen har under flera år bidragit med utrangerad utrustning och material till behövande länder via samverkan med en biståndsorganisation. Nu kan vi bidra med ambulanserna via Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Det känns väldigt bra, säger Johanna Schelin, hållbarhetschef Region Kalmar.

I regionstyrelsens presidium ingår Angelica Katsanidou (S), Karin Helmersson (C) och Malin Sjölander (M).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tidigare i år skänkte räddningstjänsten i Kalmar en brandbil till Poltava i Ukraina. Hör om gåvan i klippet här. Foto: Niclas Wimmerberg/ SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.