Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ovan kan du höra Julia Ståhl berätta om varför hon startade klubben och hur ser intresset ut. Foto: Hamed Ubaidi

Julia i Kalmar vill stötta ukrainare – startade digital klubb med deltagare från hela världen

Uppdaterad
Publicerad

Kalmarbon Julia Ståhl startade en digitalklubb för att inspirera och integrera ukrainare som flytt landet.

– Det behövs, för idag finns det ingen för vuxna att vända sig till när man behöver svar på sina frågor, säger Julia Ståhl.

Julia Ståhl som själv kommer från Ukraina, har engagerat sig på olika sätt för att hjälpa ukrainare sedan kriget bröt i landet. Hennes senaste projekt är att starta en digital klubb.

– Målet är att ge stöd och skapa en plattform där ukrainare kan umgås och få svar på sina frågor. Att de kan få motivation och energi att gå vidare i livet, säger Julia Ståhl.

Folk från hela världen ansluter

Hon bjuder in gäster som är sakkunniga inom olika områden, till exempel författare och psykologer. Julia själv är utbildad coach och utnyttjar nu sina erfarenheter i klubben, berättar hon.

Efter att Julia haft nära kontakt med andra ukrainare insåg hon behovet och startade klubben i september ifjol. Idag är det närmare 200 personer som anslutit sig till hennes klubb, varav sju är från Kalmar.

– Reaktionerna har varit jättepositiva hittills, säger hon.

Planerna framåt är att fortsätta så länge det finns intresse.

Se Julia berätta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.