Polishuset i Kalmar. Foto: TT/Arkiv

Beslut: Polisens hamparazzia på Öland utreds inte

Uppdaterad
Publicerad

Hampaodlaren Michael Henells anmälan om tjänstefel mot polisen efter hamparazzian på Öland kommer inte att utredas. Chefsåklagare Henrik Rasmusson vid särskilda åklagarkammaren har valt att inte inleda någon förundersökning mot polisen i Kalmar om tjänstefel.

En odling med hampa på södra Öland blev i slutet på sommaren föremål för en razzia från polisen, som beslagtog omkring 800 plantor. Men odlaren Michael Henell hävdar att polisen begått ett stort misstag: Han odlar godkända sorter av industrihampa utan rusgivande ämnet THC.

Ser inget brottsligt

Hampaodlaren Michael Henells anmälde polisen för tjänstefel – men anmälan kommer inte att utredas.

”Uppgifterna i ärendet ger inte anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats” står det i beslutet att inte inleda förundersökning.

– Bedömningen är gjord på de initiala handlingar som lämnas in till mig från polisens avdelning för särskilda utredningar (den oberoende enhet inom polisen som utreder brott och tjänstefel inom polismyndigheten, reds. anm). De tittar efter i sina system vilka uppgifter som finns och skickar det till mig för bedömning. Om jag bedömer att det här är inget som är brottsligt, då tar jag beslut på det direkt, säger Henrik Rasmusson.

Inga förhör görs med poliserna

Beslutet att inte inleda förundersökning innebär att man heller inte kommer hålla några förhör med poliserna som fattade beslutet att ta de 800 plantorna i beslag, eller vidta några andra utredningsåtgärder.

Henrik Rasmusson vill inte kommentera det enskilda beslutet närmare eftersom förundersökningen pågår mot Michael Henell, men säger generellt att man alltid tittar på två saker vid denna typ av anmälningar om tjänstefel: Om polismannen haft befogenhet att fatta ett beslut, och om det finns lagligt stöd för beslutet. Om hampaplantorna i efterhand skulle visa sig vara lagliga spelar i sammanhanget mindre roll.

”Skulle få en ganska tandlös polis”

– Skulle man ställa krav på polisen att agera bara om de är säkra på att något är brottsligt skulle man få en ganska tandlös polis. För polisen är ett beslag ofta ett startskede i en utredning där man tvingas ta vissa beslut. Då ska det skäligen kunna antas att det är narkotika, men man behöver inte vara säker i startläget, säger Henrik Rasmusson.

För den som fått egendom förstörd av polisen finns möjlighet att söka skadestånd direkt från Polismyndigheten eller hos Justitiekanslern. Om Michael Henell kommer att göra det är i skrivande stund oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.