I och med coronakrisen upplever Charlott Eriksson att hennes multisjuka mamma får möta mer omsorgspersonal och fler vikarier som inte känner till mammans behov. För att skydda sin mamma erbjöd hon sig därför att ta tjänstledigt från sitt jobb under pandemin och jobba pass hos henne.
Men svaret blev blankt nej.
– Vi har en rutin sedan lång tid tillbaka att inte anställa anhöriga för att vårda sina anhöriga, säger Ewa Ekman, chef på omsorgsförvaltningen i Växjö och uttalar sig inte om det enskilda fallet.
Allt färre kommuner i Sverige tillåter anhöriganställlningar inom äldreomsorgen, eftersom det blir svårare för dem att garantera den lagstadgade kvalitén på omsorgen, och den anställdes arbetsmiljö och kompetens.
Söker vikarier
Samtidigt rekommenderar Folkhälsomyndigheten sedan flera veckor att personer i riskgrupper och äldre ska begränsa sociala kontakter.
Inom äldreomsorgen råder personalbrist när anställda stannar hemma vid minsta förkylning. Just nu söker Växjö kommun efter vikarier som snabbt kan börja jobba – även personer utan tidigare erfarenhet och utbildning.
Corona inte särskilt skäl
I kommunens vägledande dokument om socialtjänstlagen står att: ”Anhöriganställningar ska inte förekomma om det inte föreligger särskilda skäl”.
Kan man inte säga att coronakrisen ett särskilt skäl?
– Nej, det kan man inte. Men om en anhörig inte är nöjd kan man ta kontakt med oss och reda ut vad som inte är bra.
I april träffar de sjukaste äldre i Växjö kommun i genomsnitt 14 olika personer under en 14-dagars period. Den siffran har sjunkit stadigt i flera månader – och den har fortsatt sjunka även under coronakrisen.
Men Ewa Ekman uppger att det varierar mycket mellan kommunens enheter, vissa har ovanligt bra kontinuitet medan andra har svårt att klara sin planering.
Hör förvaltningschefen Ewa Ekman förklara varför anhöriga inte får anställas i äldreomsorgen i klippet ovan.