Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De redan hårt ansträngda ambulansstationerna i Vimmerby, Hultsfred och Virserum får inte fortsätta jobba dygn under hösten, något som region Kalmar hade önskat. Foto: SVT

Ansträngda ambulansstationer i Kalmar län får inte fortsatt dispens från arbetstidsreglerna

Uppdaterad
Publicerad

Region Kalmar län fick avslag på sin ansökan om förlängd dispens från arbetstidsreglerna för anställda vid ambulansen i Vimmerby, Virserum och Hultsfred.

Sedan de nya arbetstidsreglerna infördes i höstas har personalsituationen på ambulansen i Vimmerby, Virserum och Hultsfred varit ansträngd. För att klara bemanningen även efter sommaren hade regionen hoppats på att få dispensen förlängd i ett år framåt.

Planera för kortare arbetspass

Beslutet, som fattades av arbetstidsnämnden på Sveriges kommuner och regioner, SKR, innebär att från och med den 1 oktober i år får inte de anställda längre jobba dygnspass utan behöver följa de regler som kom i höstas om dygnsvila mellan arbetspass.

– Nu behöver vi börja planera för att de anställda ska jobba kortare arbetspass istället för dygn. Det gör vi genom att se över scheman och försöka omfördela resurser, säger Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör Region Kalmar.

Dispens under sommaren

Kommer alla ambulanser i länet rulla under hösten?

– Vår ambition är det men jag kan inte garantera något. Det händer saker hela tiden i vår verksamhet.

Mellan 1 juni och sista september har samtliga femton ambulansstationer i Kalmar län dispens från arbetstidsreglerna och får jobba dygn. Dispensen beviljades med bakgrund mot att det är svårare bemanningsläge under sommaren och att antalet personer som rör sig i länet under sommaren ökar kraftigt.

Svårt att hitta rätt personal

Regionen har sedan flera månader tillbaka sökt mer personal till ambulansverksamheten då ett stort antal tjänster är vakanta.

– Vi behöver hitta fler som vill jobba inom ambulansen i vår del av landet. Det är en stor utmaning att få personer med rätt utbildning att vilja söka sig till tjänster på landsbygden.

I klippet hör du Johan Rosenqvist resonera kring hur bemanningen ska lösas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.