Arbetsmiljöverket har sett flera brister i arbetsmiljöarbetet, nu beslutar man att göra en åtalsanmälan. Foto: SVT och TT

Arbetsmiljöverket åtalsanmäler företag i Markaryd efter dödsolycka

Publicerad

Efter dödsolyckan på ett företag i Markaryd i augusti beslutar nu Arbetsmiljöverket att göra en åtalsanmälan.

Det var i augusti som en man i 50-års åldern klämdes ihjäl i en maskin.

SVT har tidigare berättat att det var den andra allvarliga olyckan på företaget i närtid, och att Arbetsmiljöverket anser att det finns påtagliga brister i säkerhetsarbetet på företaget.

Nu har myndighetens jurister gjort en åtalsanmälan. De misstänker att företaget brutit mot lagen, genom att inte vidta de åtgärder som behövs för att förebygga olycksfall.

Åklagaren: ”Väntat på”

Sedan tidigare utreds olyckan också av polisen, som misstänkt arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död.

– Vi har väntat på Arbetsmiljöverkets utredning. Sen innehåller den inga större överraskningar, utan de slår ner på samma brister som vi har sett, säger åklagaren Lars Magnusson till SVT.

Vid olyckstillfället hade mannen klättrat in i en maskin som drabbats av ett driftsstopp. Maskinen startade på nytt när han var kvar inne i den, vilket gjorde att han klämdes och skadades så svårt att han avled.

– Det ska inte vara möjligt, säger Lars Magnusson.

Han räknar med att kunna ta beslut om åtal inom ett par månader. SVT har sökt företaget för en kommentar, utan framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.