Personen, Joel Schäfer (S), ordförande i socialnämnden i Borgholms kommun gestikulerar och talar framför en byggnad med en dörr som visar namnet Borgholms kommun. I bakgrunden syns en orange pumpa och fönster med synligt ljus. Det är en grå och mulen dag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon svarar Joel Schäfer (S), ordförande i socialnämnden i Borgholms kommun, på om det är rätt tid för sådana här satsningar med kortare arbetstid, var pengarna till satsningen kommer ifrån och hur det ska gå ihop ekonomiskt på längre sikt. Foto: Nathalie Alvhäll Lindahl/SVT

Arbetstidsförkortning förlängs trots ansträngd ekonomi: ”Vi måste höja statusen inom omsorgsyrket”

Uppdaterad
Publicerad

Projektet med kortare arbetstid med full lön på Åkerbohemmet på norra Öland förlängs ytterligare ett år. Borgholms kommun är i en ansträngd ekonomisk situation och projektet går inte ihop ekonomiskt – men politikerna tycker att fördelarna överväger nackdelarna.

– Vi har sett effekter redan av lägre sjukskrivningstal och nöjdare medarbetare. Jag tror jättemycket på projektet med arbetstidsförkortning, säger Joel Schäfer (S).

Han tycker att det är viktigt att se till andra aspekter än den ekonomiska.

– Som att det höjer statusen på yrket, blir lättare att rekrytera och ger en personal som är mindre stressade och mår bättre, säger han.

Vill se initiativ på riksnivå

En anledning till att man väljer att förlänga projektet är att man behöver samla in mer data för att sedan kunna utvärdera. Helst hade han velat se att initiativet kom från riksnivå vad det gäller arbetstidsförkortningen.

– Det är tid att vara modig, vi måste tänka nytt. Vi måste höja statusen inom omsorgsyrket. Vi har inte haft en reform med arbetstid sedan 1970-talet. Det är dags nu. Vi hoppas att fler vill gå samma väg som oss för vi tror att det här är en väg framåt.

Två personer i blå arbetskläder hjälper till att bädda en säng på ett vård- och omsorgsboende, där båda håller i ett överkast som de håller på att drar över på en säng. I bakgrunden syns en stol och en målning på väggen. Rummet har naturligt ljus som kommer in genom fönstret.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Madeleine Isaksson och Åsa Söderstedt är undersköterskor på Åkerbohemmet på norra Öland och arbetar 85 procent men får heltidslön. Du hör deras, och enhetschefens, tankar om projektet i videon. Foto: Nathalie Alvhäll Lindahl/SVT

Vill utöka till hemtjänsten

Enligt prognosen kommer Borgholms kommun till år 2030 ha 700 fler personer över 80 år.

– Behovet av omsorg kommer öka för varje år och vi behöver göra det attraktivt att jobba här. Vi måste tänka långsiktigt, säger Joel Schäfer.

Nu vill kommunen även utöka det till en hemtjänstgrupp och testa fördelarna där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.