En kvinna i en färgglad kavaj skakar hand med en sjukvårdsklädd person i blå uniform vid ett bord i ett ljust rum. I bakgrunden syns en annan person samt fönster med utsikt över en uteplats. Det finns också några kaffekoppar och en flaska vatten på bordet. Scenen verkar föreställa en professionell eller vänskaplig interaktion.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Riksdagsledamoten Gudrun Brunegård (KD) gillade besöket på Åkerbohemmet. Hör henne i klippet. Foto: SVT

Riksdagsledamoten om kortare arbetstid: Bra men fungerar inte överallt

Uppdaterad
Publicerad

Arbetstidsförkortningen på Åkerbohemmet på norra Öland väcker intresse från riksdagshåll. Gudrun Brunegård (KD), riksdagsledamot för Kalmar län, besökte vård- och omsorgsboendet för att ta del av deras arbetssätt. Där arbetar personalen sju timmar om dagen med bibehållen heltidslön.

Projektet med kortare arbetstid, som vi har berättat om tidigare, har pågått i drygt ett och ett halvt år och har blivit förlängt till nästa årsskifte av Borgholms kommun.

– Det här verkar vara en pusselbit för att göra arbetet mer attraktivt, att få folk att stanna kvar och locka tillbaka de som lämnat yrket, säger Gudrun Brunegård.

Hör vad personalen på Åkerbohemmet i Löttorp upplevt för fördelar med arbetstidsförkortningen i videon nedan.

Två personer i blå arbetskläder, från vårdsektorn, står utomhus och pratar med varandra. Det är undersköterskorna Madeleine Isaksson och Åsa Söderstedt. I bakgrunden syns en byggnad med fönster och en grön buske. Det finns också en parkeringsplats synlig. I övre vänstra hörnet finns en nedräkning från 3 till 1.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Undersköterskorna Åsa Söderstedt och Madeleine Isaksson berättar tre fördelar som de upplevt med arbetstidsförkortningen. Foto: Nathalie Alvhäll Lindahl/SVT

Under besöket träffade Gudrun Brunegård både chefer och personal.

– När jag träffar sjukvårdsministern nästa gång kommer jag definitivt nämna det här goda exemplet, säger hon.

Men att införa kortare arbetstid på bred front i landet skulle bli för dyrt, menar hon.

– Det skulle kosta väldigt mycket, men det här är ett redskap man kan titta på. Framför allt på sådana platser där man ser att det är svårrekryterat och där man måste göra en extra insats för att man ska kunna ge den vården och den omsorgen som behövs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.