Årets influensa som alltså är släkt med Honkonginfluensan, har slagit hårdast mot äldre. Även om den oftast inte är lika aggressiv som till exempel svinfluensan, har många äldre behövt sjukvård. Till exempel med följdsjukdomar som lunginflammation.
I Kronoberg har kulmen passerat och antalet insjuknade fall som konstaterats är på väg neråt.
– Vi hade vår kulmen vecka 5-6 då vi hade 23 konstaterade fall. Men man kan fortfarande bli smittad och insjukna, säger Arne Runehagen smittskyddsläkare i Kronoberg.
I Kalmar har det varit som värst den senaste veckan. Ställföreträdande smittskyddsläkare Claes Söderström, beskriver det som en ”ketchupeffekt” förra veckan. Många insjuknade samtidigt och flera nya konstaterade fall.
– Förra veckan, vecka 8, var det 93 diagnostiserade fall i landstinget i Kalmar. Då finns det ju också ett stort mörkertal eftersom de enbart är de som söker sjukvård som det tas prover på, säger han.
Skiljer sig från tidigare år
Förutom att det är de äldre som har drabbats hårdast i år har influensan skiljt ut sig även på andra sätt.
– Det går att se att det har varit två toppar. Den stora toppen i hela riket var egentligen vecka 52 om man ser på de fall som Folkhälsomyndigheten får inrapporterat. Sen dalade det och några veckor senare har det kommit en ny topp. I vanliga fall är det en tydlig topp, berättar Arne Runehagen för SVT Nyheter Småland.
Förra året var det en annat scenario.
– Förra årets virus var släkt med svininfluensan, ett så kallat H1-virus, och då var det flera unga som drabbades hårt. Bara i vårt område hade vi 13 som intensivvårdades, berättar Runehagen.
Och även om influensan har nått kulmen i Kalmar och Kronoberg är det fortfarande risk att drabbas.
– Ja, det är det. För att undvika att bli smittad är det god handhygien och att undvika insjuknade personer. Det är för sent att vaccinera sig menar Runehagen.