Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Närmare 300 barn väntar på hjälp hos barn- och ungdomspsykiatrin i region Kalmar. I klippet hör du regionråd Lena Granath (V) om hur situationen ser ut. Foto: SVT

Årslång väntan till barnpsykiatrin i Kalmar län – skulle behöva dubbla resurserna

Publicerad

I början av oktober väntade 284 barn och ungdomar på att få inleda en utredning hos barn- och ungdomspsykiatrin i Kalmar län. Merparten av dem hade väntat upp till ett år.

En av anledningarna till den långa väntetiden är att behovet av utredning av en eventuell neuropsykiatrisk funktionsnedsättning hela tiden ökar.

– Kapaciteten ligger hela tiden efter eftersom antalet remisser in ökar. Varje månad inleder vi ungefär 25 behandlingar efter utredningar. Vi skulle behöva inleda dubbelt så många behandlingar, säger Lena Granath (V), regionråd.

Missar målet

Alla regioner i landet har som mål att den som behöver en utredning hos barn- och ungdomspsykiatrin ska kunna inleda den inom 30 dagar. Men merparten av alla regioner missar målet.

I augusti månad fick bara tio procent av de som väntade på utredning i Kalmar län hjälp inom 30 dagar, det visar siffror från Sveriges kommuner och regioner, SKR.

Även i Kronoberg är köerna långa (se faktaruta).

Försöker korta köerna

Region Kalmar försöker korta köerna, bland annat genom att påbörja behandling innan utredning gjorts.

– Att inleda behandling innan en färdig utredning när vi har misstanke om en diagnos gör att fokus blir på verktyg och insatser istället för på själva utredningen, säger Lena Granath (V).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lotta Lejon Stenberg från föreningen Autism Kalmar län reagerar i klippet på de långa köerna. Foto: Amanda Svensson/SVT

väntetider till utredning i kronoberg och Kalmar län

Region Kronoberg

Har tre olika vårdgivare som erbjuder barn- och ungdomspsykiatri. Väntetiden för att få påbörja en utredning för en eventuell diagnos skiljer sig åt mellan de tre aktörerna.

Siffrorna visar hur läget såg den 20 september i år.

Region Kronobergs BUP: 127 personer väntade på utredning. De som väntat längst hade väntat 2,5 år.

Psykiatripartners: 110 personer väntade på utredning. De som väntat längst hade väntat 14 månader.

Adavio: 139 personer väntade på utredning. De som väntat längst hade väntat ett år.

I augusti i år fick bara sju procent av de som väntade på utredning i Kronobergs län hjälp inom 30 dagar enligt siffror från Sveriges kommuner och regioner, SKR.

Region Kalmar

Endast regionen som erbjuder barn- och ungdomspsykiatri.

Siffrorna visar hur läget såg ut i början av oktober i år.

Region Kalmars BUP: 284 personer väntade på en utredning. De som väntat längst hade väntat ett år.

I augusti i år fick bara tio procent av de som väntade på utredning i Kalmar län hjälp inom 30 dagar enligt siffror från Sveriges kommuner och regioner, SKR.

Källa: Region Kalmar/Region Kronoberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.