Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Region Gävleborg är en av få regioner i landet som lyckats hålla nere kötiderna inom barn- och ungdomspsykiatrin. I klippet hör du Malin Westeråker, vårdutvecklare, om varför hon tror regionen lyckats. Foto: Pontus Lundahl/TT

Region Gävleborg har lyckats hålla nere kötiderna inom BUP

Uppdaterad
Publicerad

Region Kalmar brottas med långa väntetider till utredning inom barn- och ungdomspsykiatrin, många får vänta upp till ett år. Men det finns regioner som lyckas bättre. En av dem är Region Gävleborg.

Där säger man att rätt man på rätt plats varit en del av framgången.

– De grupper som är svåra att rekrytera, alltså psykologer och läkare, ska göra det som bara de kan göra. Sedan finns det andra grupper som kan göra andra delar, säger Malin Westeråker, vårdutvecklare inom barnpsykiatrin i Region Gävleborg.

Över 90 procent fick hjälp i tid

I augusti i år fick över 90 procent av de som väntade på att få inleda en utredning inom barn- och ungdomspsykiatrin i Region Gävleborg göra det inom 30 dagar.

Det visar statistik från Sveriges kommuner och regioner, SKR. Motsvarande siffra för Region Kalmar var 10 procent.

– Jag kan inte svara för vad andra regioner gör och inte gör, men jag vet att något som gjort skillnad för oss är att vi har flera verksamheter inom samma område. Det gör att det blir kortare beslut, säger Malin Westeråker.

Kritiserats för att mixtra med siffror

Region Gävleborg har dock fått kritik inifrån verksamheten för att mixtra med siffror. Tre anonyma anställda på BUP sade i mars 2022 till Hudiksvalls tidning att Regionen snarare dolde kön genom att ta ett första möte, för att sedan sätta personer i en ny kö som inte syns, detta för att få del av statens kömiljarder.

Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande i Region Gävleborg, Jan Lahenkorva (S), sade då till tidningen att det fortfarande fanns saker kvar att utveckla.

– Det är inte en helt korrekt bild, men inte heller helt felaktig. Arbetet med att korta köerna är inlett men långt i från klart. Vi hade inte fått del av den här kömiljarden om vi bara hade trixat med köerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.