– Det finns en risk att föroreningar som finns inne i byggnaden, som framförallt finns i källarplanet, riskerar att läcka ut om det börjar regna in, säger Jonas Karlsson, samordnare och projektledare.
Glasrikets kommuner samarbetar
Glasrikets kommuner som består av Emmaboda, Lessebo, Nybro och Uppvidinge jobbar tillsammans för att kunna sanera de 40-tal glasbruksfastigheter och deponier som finns i området och som klassas med hög risk.
Samordnaren Jonas Karlsson på Emmaboda kommun har de senaste fem åren haft det övergripande ansvaret för de olika projekten.
– Det första området som vi sanerade i Glasriket var Pukeberg 2017 och sedan dess har det blivit ungefär ett till två glasbruk per år.
Ger hopp till bygden
Lindshammars glasbruk grundades 1905 och gav länge arbete och välstånd till bygden. Men de senaste 15 åren har det inte varit någon glastillverkning på bruket och fastigheten har vandaliserats och blivit en skamfläck.
Jonas Karlsson ser att utredningen och saneringen i Lindshammar är viktig för att samhället ska kunna utvecklas samtidigt som miljö – och hälsoriskerna minimeras.
– Man får till exempel inte flytta material eller bygga något innan området har blivit sanerat. Det gör att man är hindrad att utveckla något på platsen. Det är viktigt att få.