Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emil Jensen ska avverka sammanlagt 400 mil genom Sverige under sin cykelturné. Foto: Tobias Keller / SVT

Musikartisten cyklar till sina spelningar – ”400 mil genom Sverige”

Publicerad

Musikerns Emil Jensens sommarturné är en personlig manifestation för fred, miljön och klimatet. Istället för använda sig av en dieseldriven turnébuss cyklar artisten själv till sina uppträdanden. 

SVT träffar musikern Emil Jensen i naturreservat Segersgärde som ligger mellan Gamleby och Västervik. Emil har skrivit en ny föreställning som handlar om den biologiska mångfalden och miljön. I torsdags gick starten där han gästade Visfestivalen i Västervik.

– Därför valde jag att cykla som en personlig manifestation för klimatet och freden. Jag har tidigare gjort en liknande cykelturné för många år sedan, säger Emil. 

I klippet ovan kan du vad Emil brukar stärka sig med inför sin färd.

Hela cykelturnén sträcker sig sammanlagt 400 mil genom Sverige och inledningen av den har varit smärtsam. Trots att cykeln är utrustad med ett uppladdningsbart batteri som hjälp på vägen.

– Jag fick så otroligt ont i vänster skinka och fick mycket åt höger på sadeln, men nu känns det bättre, säger Emil Jensen. 

Har planterat en ek

Under lördagen hålls det andra uppträdandet på Mundekulla i Långasjö i Emmaboda kommun. Under nästkommande dag fortsätter cykelturen till Ingelstad i Växjö kommun där framträdandet hålls på Ingelstad Hembygdsgård.  

Turnén genomförs i samarbete med Sveriges Naturskyddsförening och vid de olika hållplatserna genomförs olika aktioner. I Västervik planterades en ek .  

– Den gemensamma trädplanteringen blir en övning i att tänka långsiktigt och fundera på vad vi vill lämna över till våra barn och barnbarn, säger Anders Valeskog från Naturskyddsföreningen i Tjust till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.